Mzungu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mzungu er på swahili betegnelsen for «hvit person». Ordet betyr «omstreifer» og ble tatt i bruk for å omtale oppdagelsesreisende, misjonærer og slavehandlere. Bildet viser Henry Morton Stanley, walisisk-amerikansk journalist og «Afrika-oppdager», i 1872.

Mzungu (flertall Wazungu) er på swahili betegnelsen for «hvit person (av europeisk opphav)». Ordet betyr opprinnelig «omstreifer». Betydningen «hvit person» skal ha oppstått på 1700-tallet for å beskrive oppdagelsesreisende, misjonærer og slavehandlere fra Europa. Ordet er vanlig i bantu-språkene i Øst-, Sentral- og Sør-Afrika, særlig i Kenya, Tanzania og Uganda.

På swahili kalles kinesere og «asiater med ukjent nasjonalitet» for Mchina (Wachina i flertall), koreanere Mkorea, japanere Mjapanese, arabere Mwarabu (Waarabu i flertall) og indere Mhindi (Wahindi i flertall).

Fordi folkegrupper vanligvis bare omtaler seg selv som «vanlige mennesker», har det i Afrika ikke vært en egen betegnelse for «svarte», altså mennesker med mørk hud. Man har imidlertid behov for egne ord når man skal snakke om «de andre».

Se også[rediger | rediger kilde]