Gregorio Cortese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gregorio Cortese O.S.B. (født i 1483 i Modena i Italia, død 21. september 1548 i Roma) var en av Den katolske kirkes kardinaler.

Som ung mann og etter en grundig humanistisk dannelse gikk han i kardinal Giovanni de' Medicis tjeneste (den senere pave Leo X), men etter en tid mente han at hans arbeide distraherte ham fra studiene, og vendte hjem. Han ble munk, og da kardinalen ble valgt til pave i 1513 skrev han til ham og formante ham til å arbeide for kirkelig reform.

Han bler abbed en rekke steder, og i Venezia ble han kjent med kardinal Pietro Bembo. Han kunne også telle blant sine venner kardinalene Gasparo Contarini, Reginald Pole, Jacopo Sadoleto, Gian Matteo Giberti og andre humanister. Han ble ansett som en av Italias lærdeste menn.

I 1536 utnevnte pave Paul III ham til en kommisjon som skulle forberede et skriv som skulle påpeke de vikttigste misbruk i kirken som det måtte ryddes opp i. Rett etter ble han apostolisk visitator og reformator for hele landet. Han var med kardinal Lorenzo Campeggio, nuntien i Tyskland, til religionsamtalene i Worms i 1540 mellom katolikker og lutheranere.

Han ble kreert til kardinal av pave Paul III den 2. juni 1542.

I 1543 fikk han sammen med en rekke andre kardinaler i oppgave å forberede et kirkelig reformkonsil.

En annen kardinal i samme slekt var Ludovico Cortese (kreert 1294).