Gregorio Cortese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gregorio Cortese
Født 1483
Modena
Død 21. september 1548
Roma

Gregorio Cortese O.S.B. (født i 1483 i Modena i Italia, død 21. september 1548 i Roma) var en av Den katolske kirkes kardinaler.

Som ung mann og etter en grundig humanistisk dannelse[trenger referanse] gikk han i kardinal Giovanni de' Medicis tjeneste (den senere pave Leo X). Etter en tid mente han at hans arbeide distraherte ham fra studiene[trenger referanse], og vendte hjem. Han ble munk, og da kardinalen ble valgt til pave i 1513 skrev han til ham og formante ham til å arbeide for kirkelig reform.

Han ble abbed en rekke steder, og i Venezia ble han kjent med kardinal Pietro Bembo. Han kunne også telle blant sine venner kardinalene Gasparo Contarini, Reginald Pole, Jacopo Sadoleto, Gian Matteo Giberti og andre humanister.[trenger referanse] Han ble ansett som en av Italias lærdeste menn.[trenger referanse]

I 1536 utnevnte pave Paul III ham til en kommisjon som skulle forberede et skriv som skulle påpeke de viktigste misbruk i kirken som det måtte ryddes opp i. Rett etter ble han apostolisk visitator og reformator for hele landet. Han var med kardinal Lorenzo Campeggio, nuntien i Tyskland, til religionsamtalene i Worms i 1540 mellom katolikker og lutheranere.

Han ble kreert til kardinal av pave Paul III den 2. juni 1542.

I 1543 fikk han sammen med en rekke andre kardinaler i oppgave å forberede et kirkelig reformkonsil.

En annen kardinal i samme slekt var Ludovico Cortese (kreert 1294).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]