Green Lantern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen fra 2011, se Green Lantern (film)

Green Lantern (på norsk også kjent som Grønne Lykt) er en superhelttegneserie skapt av Bill Finger og Martin Nodell i 1940. Serien utgis av DC Comics. Den første historien om Green Lantern stod på trykk i All-American Comics, utgitt av nr. 16 (1940), utgitt av All-American Publications, en av forløperne til DC Comics. Green Lantern fikk sitt eget blad i 1941 som utkom med 39 nummer før det ble nedlagt i 1949.

Seriens skiftende hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Ingeniøren Alan Scott (1940–1949)[rediger | rediger kilde]

I den første utgaven av serien er seriens hovedperson ingeniøren Alan Scott, som kommer over en magisk lykt som han lager en ring av. Ringen gir ham diverse superevner forutsatt at han lader den opp en gang i døgnet mens han resiterer en ed.

Testpiloten Hal Jordan (1959–)[rediger | rediger kilde]

I 1959 ga redaktør Julius Schwartz forfatteren John Broome og tegneren Gil Kane i oppdrag å bringe konseptet tilbake. De skapte en helt ny Green Lantern, en testpilot med det sivile navnet Hal Jordan, som kommer i kontakt med et døende utenomjordisk vesen som forærer ham en ring som gir ham superevner. Denne nye versjonen av figuren hadde en mer science fictionpreget bakgrunn. Denne nye Green Lantern ble introdusert i Showcase nr. 22 fra 1959. Året etter fikk figuren sitt eget blad. Green Lantern har vært utgitt kontinuerlig i eget hefte frem til idag.

Tidlig på 1970-tallet laget Denny O'Neil og Neal Adams noen oppsiktsvekkende historier med Green Lantern og Green Arrow (Grønne pil) som tok opp sosiale problemer som fattigdom, rasisme, overbefolkning og narkotikamisbruk. Siden har en rekke tegnere og forfattere jobbet på serien, bl. a. Steve Englehart, Joe Staton, Len Wein, Dave Gibbons, Gerard Jones, Jim Owsley, Ron Marz, Judd Winick og Geoff Johns.

Andre[rediger | rediger kilde]

Hver Green Lantern har en ring som gir brukeren kontroll over den fysiske verdenen, og som er avhengig av brukerens viljestyrke. Ringen må lades opp med en grønn lykt, derav navnet. Ringen til den første Green Lantern hadde magisk opphav. De senere innehaverne av Green Lantern-identiteten har vært medlemmer av en intergalaktisk politistyrke og har følgelig hatt ringer med utenomjordisk teknologisk opprinnelse.

Det har etterhvert blitt mange som har gått under navnet Green Lantern: John Stewart, Guy Gardner og Kyle Rayner. Den første Green Lantern var medlem av superheltgruppen Justice Society of America på 1940-tallet, mens de senere har vært medlemmer av gruppen Justice League (også kjent som Lovens Voktere på norsk).

Norske utgivelser[rediger | rediger kilde]

I Norge har tegneseriene om Green Lantern blant annet vært utgitt i heftene Gigant og Supermann.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

I 2011 kom filmen Green Lantern, der Ryan Reynolds spiller hovedrollen som Hal Jordan. Ellers medvirker blant andre Blake Lively som Carol Ferris, Mark Strong som Sinestro, Peter Sarsgaard som Dr. Hector Hammond og Tim Robbins som senator Hammond.