Justice League

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Justice League (på norsk tidligere kjent som Lovens Voktere) er navnet på en gruppe superhelter som opptrer i DC Comics' tegneserieutgivelser. Medlemmene er: Superman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash, Batman, Aquaman, Martian Manhunter og Cyborg.

Konseptet ble unnfanget av forfatter Gardner Fox, tegner Mike Sekowsky og redaktør Julius Schwartz. Gruppen ble introdusert i The Brave And the Bold nr. 28 (1959) og fikk et eget hefte i 1960. Gruppens medlemssammensetning er varierende, men DCs mest kjente superhelter, som Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, The Flash, Martian Manhunter, Aquaman, Green Arrow, Hawkgirl, Hawkman og Cyborg er som regel med.

I likhet med mange av de nye superheltseriene DC lanserte rundt 1960, baserer Justice League seg på et eldre konsept, nemlig Justice Society of America, en serie Gardner Fox skrev i 1940-årene.

Justice League har stort sett vært kontinuerlig utgitt i eget hefte siden 1960, men med forskjellige titler, som Justice League of America, Justice League International og JLA. Fox og Sekowsky produserte serien gjennom det meste av 1960-tallet. Siden har mange andre arbeidet med serien, blant andre Dennis O'Neil, Len Wein, Steve Englehart, Gerry Conway, Grant Morrison og Mark Waid.

I Norge er Justice League blant annet blitt utgitt i heftene Gigant og DC Presenterer.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Medlemmene av Justice League er en gruppe superhelter som vanligvis opererer uavhengig fra hverandre. Men av og til slår de seg sammen, for å takle spesielle skurker. De opererer annerledes enn for eksempel X-Men eller Fantastic Four, som alltid fungerer som en gruppe sammen. Justice League har en rollebesetning av svært populære karakterer fra DC Comics, deriblant Superman, Batman og Wonder Woman.

Mindre kjente karakterer inkluderer blant annet Cyborg eller Black Canary. Mindre kjente karakterer har en fordel at karakterene ikke kan belastes av kronglete kontinuiteter, noe som gir forfatterne mer kreativ fleksibilitet til å skrive historier om dem. Justice League skal arbeide som en uavhengig gruppe, selv om de vanligvis godtar forskjellige begrensninger fra den amerikanske regjeringen eller fra De Forente Nasjoner. Det finnes ikke noe formelt hierarki innad i ligaen. De er en liten gruppe likeverdige medlemmer.

Hovedkvarter[rediger | rediger kilde]

Justice League opererer fra et hovedkvarter. På 1960-tallet lå hovedkvarteret deres i all hemmelighet i en hule i fjellet i nærheten av den fiktive byen Happy Harbor på Rhode Island. Men tidlig på 1970-tallet flytter hovedkvarteret til en satellitt. I Super Friends-tegneseriene som gikk fra 1973 til 1985 opererte de fra «Hall of Justice» som ligger i Washington, DC. I en tegneserie som ble publisert i USA fra 1997 til 2006, var hovedkvarteret deres på Månen og ble kalt «Vakttårnet»

Det viktigste midtpunktet i hovedkvarteret var et stort konferansebord som medlemmene av Justice League sitter rundt for å diskutere ulike trusler som de burde håndtere. Når hovedkvarteret lå på en satellitt, eller på månen, var basen deres utstyrt med muligheter for teleportering for de superheltene som ikke kunne fly til basen deres. De syv mest kjente superheltene som regelmessig ble publisert var Superman, Batman, Aquaman, Flash, Green Lantern, Martian Manhunter og Wonder Woman. Men Green Arrow, Atom og Hawkman ble lagt til i løpet av årene.