Greccio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Greccio
LandItalias flagg Italia
Region Lazio
ProvinsRieti
StatusKommune
Tilstøtende kommunerCottanello, Stroncone, Contigliano, Rieti
Postnummer02040
Retningsnummer0746
Areal17,86 km²[1]
Befolkning1 495[2] (2023)
Bef.tetthet83,71 innb./km²
Høyde o.h.705 meter
ISTAT-nummer057031
Kart
Greccio
42°27′N 12°45′Ø

Giotto: Krybben i Greccio.

Greccio er en liten landsby/kommune i provinsen Rieti i den nordlige del av Lazio i Italia. Kommunen har 1.466 innbyggere.

Julekrybben[rediger | rediger kilde]

I nærheren av den lille landsbyen ligger klosteret som ble opprettet av Frans av Assisi og som gjerne kalles Il santuario del presepe, Julekrybbens helligdom, fordi Frans på dette sted fikk i stand julekrybben i 1223. Frans skulle passere Greccio på vei mot Rieti og hadde bedt en mann, Giovanni Vellita, om å forberede alt. En klippehule i skogen skulle utstyres med krybbe, med okse og esel som stallen i Betlehem. Frans ønsket på denne måte å feire Guds Sønns komme til jord og se med sine egne øyne hvor fattig og usselt han for vår skyld ville ha det.

Ved midnattstid strømmet egnens befolkning sammen til julefest. Thomas av Celano forteller:

Greccio var blitt et nytt Betlehem, skogen gjenlød av stemmer, klippene svarte de syngendes røst. Alle bar tente fakler, om krybben stod brødrene med sine kjerter, skogen ble lys som den klare dag. Messen ble lest over krybben som alter, for at det guddommelige barn under brødets og vinens skikkelse selv kunne komme til stede, likesom det legemlig og synlig hadde vært til stede i Betlehem. Ja, et øyeblikk forekom det enn også Giovanni Vellita, at han et virkelig barn ligge i krybben ....

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]