Great Brickhill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Great Brickhill
Great Brickhill
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Milton Keynes
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: Buckinghamshire
Status Landsby (village)
Befolkning 865 (2001)

Great Brickhill er en landsby i Milton Keynes i England. Den ligger omkring 4 km sørøst for Fenny Stratford, og like i nærheten av Little Brickhill.

Navnet Brichill, som den deler med Bow Brickhill og Little Brickhill, består av det brytoniske breg og det angelsaksiske hyll, som begge betyr «ås». Siden man i det 12. århundre la til great for å skille den fra de to andre landsbyene har Little Brickhill vokst og blitt den største av de tre.

Innbyggerne i landsbyen har vært skeptiske til utviklingen av Milton Keynes, og frykter at de skal bli slukt opp i byen; hittil ligger alle de tre Brickhill-landsbyene i utkanten og har beholdt sine særpreg.

Great Brickhill Manor var frem til 1937 sete for Duncombefamilien. Det står igjen en lang mur som gikk rundt eiendommen, men ellers er alt borte. Familien bor fortsatt i landsbyen og eier den 280 000 m² store parken

Sognekirken

Sognekirken, viet til jomfru Maria, er erklært verneverdig (grade 2). Den er fra det 13. århundre, med sørskip og kapell fra 1460 og nordskip og kapell fra ca. 1500. Den ble restaurert i 1865, og gjennomgår pr. 2005 en ny restaurering. Den er blant annet kjent for en uvanlig dekorasjon; i nordvinduet i koret er det innfelt en stenfisk i muren. Det er ukjent hvor gammel den er, men det er mulig at den er fra det 13. århundre. Fisken er et av de eldste kristne symboler.

«Cromwell's Cottages»

I 1643, under den engelske borgerkrigen, slo parlamentarianerne under jarlen av Essex leir ved landsbyen, som var et strategisk viktig sted ved Watling Street. Det var aldri noen trefninger der. En del av soldatene skal ha bodd i en gammel låve i sentrum av Great Brickhill, som nå er kjent som «Cromwell's Cottages».

Det er bare en butikk i Great Brickhill. Den lokale puben, «Old Red Lion», er fra det 18. århundre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]