Gras (kunstnergruppe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gras eller Gras-gruppa var et kunstnerkollektiv som var aktivt i Oslo på begynnelsen av 1970-tallet. Gruppa ble kjent for sine politiske bilder, ofte knytta til protester mot Vietnamkrigen eller mot EEC (EU).

Gras ble dannet ved årsskiftet 19691970, dels som et kunstnerisk verkstedsfellesskap, dels som et politisk fellesskap. I Oslo hadde Gras lokaler i Christian Krohgs gate. Politisk viste Gras et engasjement tuftet på en radikal, sosialistisk plattform. Flere av kunstnerne var knyttet til SUF(m-l), senere AKP(m-l).

Mye av kunsten ble spredt i form av plakater og postkort. Dette var i realiteten originalgrafikk, trykket for hånd og gjerne i flere farger. Som plakater ble verkene limt opp ute på byen, i nattens mulm og mørke. I juni 1972 førte det til at syv Gras-medlemmer ble arrestert og bøtelagt. Gras-kunstnerne lagde også plakater, bokforsider og illustrasjoner i samarbeid med andre organisasjoner, forlag og tidsskrifter; som bladet Profil, forlaget Oktober, Nationaltheatrets stykke Svartkatten og Norsk Forfattersentrum.

I Gras grafikkmappe 1971 finner vi 14 trykk, et for hver av kunstnerne som var med på den tiden: Siri Anker Aurdal, Øivind Brune, Bjørn Melbye Gulliksen, Anders Kjær, Per Kleiva, Morten Krohg, Bjørn Krogstad, Eva Lange, Victor Lind, Olav Orud, Jan Radlgruber, Asle Raaen, Egil Storeide og Willibald Storn. Et annet kjent navn fra Gras var skulptøren Marit Wiklund.

Aktiviteten og diskusjonene i Gras fikk også betydning for utviklingen innen billedkunstfeltet i Norge. Medlemmene var engasjert i arbeidet for å skape mer slagkraftig fagorganisasjoner for kunstnerne, bedre stipend- og vederlagsordninger og sikre bredere kunstutdanning. Mange av Gras' medlemmer finner vi senere i tillitsverv i ulike kunstnerorganisasjoner.

Den opprinnelige Gras-gruppa besto til høsten 1973. Da fikk man nye verkstedslokaler i Nora fabrikkers tidligere lokaler på hjørnet av Maridalsveien og Møllerveien, og gikk over til å bli et andelslag under navnet Nora/Gras.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]