Grøno (Odda)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grøno
LandNorge Norge
FylkeVestland
KommuneUllensvang
Nedbørfelt66,2 km²
Middelvannføring5,45 /s
StartGrønnhelervatnet og Vivassvatnet
MunningValldalsvatnet
SideelverMiddalselva og Vivassdalselva
Grøno ligger i Vestland
Grøno (Odda)
Grøno (Vestland)

Grøno er ei elv i Ullensvang kommune som renner fra Grønnhelervatnet til Valldalsvatnet i Vestland. Elva drenerer Grønhellerdalen og Vivassdalen, samt fjellområdene rundt. Middalselva renner inn i elva like før Grønos utløp i Valldalsvatnet, fra øst. I tillegg er Vivassdalselva ei sideelv som renner inn 2 km nord for Grønos utløp i Valldalsvatnet, fra nordøst.

Vassdraget ligger i et hei- og viddeområde på grensen mot den sørlige delen av Hardangervidda nasjonalpark[1].

Det er i 2013 søkt konsesjon for utbygging av Grøno. Det påtenkte kraftverk skal utnytte fallet mellom ca. kote 895 og kote 747. Til inntaket skal en bekk fra Sandskarnuten overføres via en betongsperredam og et 80 meter langt 500 mm rør. Kraftverket vil med en ytels på 17,4 MW få en midlere årlig produksjon på 44,0 GWh. Det er foreslått slipp av minstevannføring på 1,06 m3/s i perioden fra og med juni til og med september og 0,17 m3/s fra og med oktober til og med mai. Middelvannføringen i vassdraget er 5,45 m3/s og alminnelig lavvannføring er beregnet til 0,13 m3/s.[2].

Konsekvensen i driftsfasen er i konsesjonssøknaden vurdert som middels til stor negative for landskap og liten til middels negative for friluftsliv, vurderes som mindre som følge av at berørte arealer i stor grad vil bli tilbakeført til naturtilstand. Store deler av den berørte strekningen er relativt lite synlig fra de mest brukte turstiene i området. Forslaget til minstevannføring vil sikre deler av vassdragets betydning som landskapselement.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]