Grønne Studenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grønne Studenter
Grønne Studenter
BildetekstGrønne Studenters logo 2014-2015
TypeStudentorganisasjon
Stiftet25. april 2013
OpprinnelseOslo Grønne Studenter ble stiftet 8. mai 1989
TalspersonerIngrid Fjellberg og Endre Borgen Mæland
VirkeområdeBergen, Oslo, Trondheim, Ås, Stavanger, Kristiansand, Lillehammer, Tromsø
Nettstedhttp://gronnestudenter.no/

Grønne Studenter (GS) er Miljøpartiet De Grønnes studentorganisasjon. Formålet med organisasjonen er å bidra til debatt og politikkutforming ut ifra et grønt student- og forskningsperspektiv, samt å spre grønt engasjement på læresteder for høyere utdanning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grønne Studenters talspersoner for 2015/2016: Endre Borgen Mæland og Ingrid Fjellberg.
Eva Joly, Heidi Hautala og Rasmus Hansson gjestet Chateau Neuf, 1. september 2013[1]

Oslo Grønne Studenter ble stiftet 8. mai 1989, rundt et halvt år etter Miljøpartiet De Grønne (MDG). Lenge var Oslo GS studentorganisasjonens eneste organ, og tidvis lå GS nærmest død. Rundt 2008 ble det blåst liv i organisasjonen av blant andre Hanna Marcussen og Knut Falk Qvigstad, som etterhvert gikk over til å jobbe fulltid i moderpartiet. Med tiden ble det også opprettet lokallag andre steder enn Oslo.

Grønne Studenter ble formelt stiftet 25. april 2013[2]. Ett år senere, 29. mars 2014 avholdt Grønne Studenter sitt første ordinære landsmøte, på Chateau Neuf i Oslo[3]. Alle de fire daværende lokallagene (Oslo, Bergen, Ås og Trondheim) var representert. På møtet ble det opprettet et organisasjonsutvalg til å jobbe med ekspansjon og støtte for lokallag. Det påfølgende året ble antallet lokallag doblet, fra 4 til 8. På neste årsmøte i GS, 28. februar 2015, ble organisasjonsutvalget erstattet av et mer generelt arbeidsutvalg.

Parallelt med etableringen av GS som nasjonal organisasjon, har lokallagene tatt initiativ til grønne lister ved sine studentparlamenter. Grønn Liste ved Universitetet i Bergen debuterte i 2014 med 15,1% av stemmene, og ble tredje største fraksjon i sitt studentparlament[4]. Siden har Grønn Liste ved Universitetet i Tromsø debutert som tredje største fraksjon der[5] og Grønn Liste ved Universitetet i Oslo stilte til valg for første gang i mars 2015[6]. Der fikk de en oppslutning på 13,7 %, tilsvarende 4 mandater [7].

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

I likhet med Miljøpartiet De Grønne og Grønn Ungdom, har Grønne Studenter to talspersoner av forskjellig kjønn. Dette fungerer som alternativ til en mer konvensjonell struktur med leder og nestleder, som organisasjonen ikke har hatt siden mars 2014. De to talspersonene utgjør sammen med én representant fra hvert lokallag landsstyret. Til nasjonale arbeidsoppgaver har organisasjonen et arbeidsutvalg, bestående av de to nasjonale talspersonene, en generalsekretær og to ordinære arbeidsutvalg-medlemmer. I tillegg har lokallagene sine egne styrer, og det er disse som organiserer aktiviteten på de ulike lærestedene.

Grønne Studenter er representert med 1 stemme i MDG sitt landsstyre, og kan sende et begrenset antall delegater til MDG sitt årlige landsmøte[8].

Pr. mars 2015 har Grønne Studenter lokallag i Bergen, Oslo, Kristiansand, Lillehammer, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Ås, og en aktiv tilstedeværelse på blant andre Universitetet i Oslo, NTNU, Universitetet i Bergen og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet[9]. Organisasjonen krever ikke av medlemmene sine at de må melde seg inn i MDG, og har en fri tolkning av hva det vil si å være student.

I motsetning til Grønn Ungdom, som er en rusfri organisasjon, har Grønne Studenter arrangementer med alkohol.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Som studentorganisasjon står Grønne Studenter fritt til å ha sine egne fokusområder. GS har tatt opp avfallshåndtering og forbruk (inkludert kjøttforbruk)[10]), og oppmuntret til «dumpster diving» - det vil si å forsyne seg med fullt brukbar mat som blir kastet av butikker.[11] GS er opptatt av klimaendringene[12], og har protestert mot at petroleumsindustrien deltar på «Energidagen» på Universitetet i Oslo.[13].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]