Grått sandfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grått sandfly
Nomenklatur
Spaelotis suecica
Aurivillius, 1889
Populærnavn
grått sandfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektSpaelotis
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: åpne, sandete steder
Utbredelse: den palearktiske sone

Grått sandfly (Spaelotis suecica) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet på det sørligste Østlandet i Norge. De nordiske bestandene har tidligere blitt kalt Spaelotis clandestina, men dette er en annen art som forekommer lenger sør i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 35 – 40 mm), grått nattfly uten noen påfallende tegninger. Den ligner mye på streksandfly (Spaelotis ravida), men er mindre og har mørkere bakvinger. Forkroppen og forvingen er grå, forvingen med utydelige nyre- og ringmerker og mer eller mindre synlige, mørke mellomlinjer, ellers ingen tegninger. Bakvingen er perleaktig grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever påområder med åpen sand eller grus og spredt vegetasjon. Grustak har vist seg å være et særlig gunstig miljø for denne arten ([1][død lenke]). Den ser ut til å kreve tørt og varmt klima, i Norge er den bare funnet i de aller tørreste områdene. Larven lever på ulike urter, særlig geitrams (Chamerion angustifolium). Den er aktiv om natten, om dagen gjemmer den seg mellom blader eller nede i sanden. Arten overvintrer som ung larve. De voksne sommerfuglene klekkes i juni, men holder seg i ro i 30-45 dager før de begynner å fly ([2][død lenke]). Flygetiden varer ut august. Denne arten kan tidvis vandre over lange avstander. Utbredelsen i Norden har øket og trukket seg sammen flere ganger, det ser ut til at lokale bestander av denne arten er lite stabile over tid.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er vidt utbredt og finnes i Nord-Europa, fjellområder i Mellom-Europa, det nordlige Asia østover til Japan, Korea og Kamtsjatka og det nordlige Nord-Amerika inkludert østkysten av Grønland. I Norge er den sjelden og bare funnet i de tørre områdene i østlandets dalfører, særlig Gudbrandsdalen. Den er listet som direkte truet (EN) i Norsk rødliste for arter fra 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av grått sandfly Spaelotis suecica som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [3]
  • Svensk faktablad for Spaelotis sucecica: [4][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]