Gråpudret jordfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråpudret jordfly
Gråpudret jordfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agrotis segetum
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: gråpudret jordfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Agrotis
Habitat: hager og åkre
Utbredelse: Palearktis, Afrika, Sørøst-Asia

Gråpudret jordfly (Agrotis segetum) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet langs kysten til Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort til ganske stort (vingespenn 30 – 46 mm), gråbrunt nattfly. Fargen er ganske variabel. Forvingen er brungrå med svartkantede nyre- og ringmerker. Ringmerket er ofte noe uttrukket, noen ganger gror de to merkene sammen. Bak ringmerket er det et svartkantet, langt ovalt, brunt tappmerke. Frynsene langs vingens ytterkant er lysbrune med en mørk tverrstripe. Bakvingen er hvit, gråpudret langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes særlig i hager og på dyrket mark. Larvene lever nede i bakken av røttene på ulike planter, ofte på grønnsaker og andre kulturplanter der de kan gjøre betydelig skade ved å gnage over rothalsene på unge planter, ødelegge rotsystemet på eldre, og gnage på rotgrønnsaker. Arten har to generasjoner hver sommer, de voksne sommerfuglene flyr i mai – juni og i august – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Palearktis og Afrika, og i deler av Sørøst-Asia. Man har brukt store ressurser, foreløpig med hell, for å hindre at denne brysomme arten sprer seg til Nord-Amerika. I Norge finnes den bare i de sørligste landsdelene nordover til Rogaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Agrotis segetum på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]