Gråbrunt viftefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråbrunt viftefly
Gråbrunt viftefly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Herminia tarsipennalis
Treitschke, 1835
Norsk(e) navn: gråbrunt viftefly[1]
(vanlig viftefly)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Herminia
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Gråbrunt viftefly (Herminia tarsipennalis) er en sommerfugl som tilhører vifteflyene.. Den er funnet spredt nord til det nordlige Oppland og Hordaland i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 27 – 32 mm), lyst gråbrunt nattfly. Den er litt kraftigere enn de fleste andre viftefly men likevel spinkel. Den ligner skogviftefly og buelinjet viftefly, men skiller seg fra førstnevnte på at vingene har gulskjær og at forvingens midtflekk er ganske utydelig, fra sistnevnte på størrelsen og på at den ytterste tverrlinjen i forvingen ender et stykke fra vingespissen. Hannen har en kuleaktig utvidelse ca. 1/3 ut på antennen og en vifte av lange hår på frambeinet. Forvingen er lyst gråbrun med et markert gulskjær, med tre smale, brune tverrlinjer. De to innerste er omtrent parallelle og sterkt buede. Mellom dem er det en svak, smal, brun flekk. Den ytterste tverrlinjen er nokså rett og ender et lite stykke innenfor vingespissen. Bakvingen er gråhvit med grå bestøving, med to, delvis utydelige, grå tverrbånd. Det ytterste av disse er kantet med hvitt på yttersiden.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gråbrunt viftefly lever der det vokser løvtrær. Larven utvikler seg på visne blader av ulike løvtrær. Den spinner seg inn i et silkehylster om høsten og overvintrer, forvandler seg til en puppe neste vår. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt fra Europa østover til Korea og Japan. I Norge er den forholdsvis vanlig på Sørlandet og det sørligste Østlandet, sjelden på Vestlandet der den nordligst er funnet i Hardanger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Vanlig viftefly [1][død lenke]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Zanclognatha tarsipennalis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]