Goyas gjenferd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Goyas gjenferd
orig. Goya's Ghosts
Generell informasjon
SjangerHistorisk biografisk drama
Utgivelsesår2006
Prod.landSpansk / Amerikansk
Lengde1 t. 54 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiMiloš Forman
ProdusentSaul Zaentz
ManusforfatterMiloš Forman
Jean-Claude Carrière
MusikkVarhan Orchestrovič Bauer
SjeffotografJavier Aguirresarobe
Foran kamera
Hovedrolle(r)Natalie Portman
Javier Bardem
Stellan Skarsgård
Annen informasjon
Totalomsetning$9,5 millioner.[1]
Prod.selskapThe Saul Zaentz Company
Kanzaman
Antena 3 Televisión
Xuxa Producciones
Premiere8. november 2006 (Spania)
25. mai 2007 (Norge)
20. juli 2007 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Goyas gjenferd (orig. Goya's Ghosts) er en spansk-amerikansk dramafilm fra 2006, regissert av Miloš Forman, og manus ble skrevet av ham og Jean-Claude Carrière.

Filmen har Natalie Portman, Javier Bardem og Stellan Skarsgård i hovedrollene, og ble filmet i Spania i slutten av 2005. Filmen ble skrevet, produsert og fremført på engelsk, selv om det var en spansk produksjon. Filmen følger en lengre periode i den spanske maleren Francisco Goyas liv.

Filmen ble dårlig mottatt av anmelderne, og har bare 30 % på Rotten Tomatoes.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1792 er Spania midt i enorm omveltning, på grunn av den franske revolusjonen. Francisco Goya (spilt av Stellan Skarsgård) er en anerkjent maler som lager portretter som offisiell hoff-maler blant annet for Spanias kongelige. Goya får problemer på grunn av den spanske inkvisisjonen. Men Lorenzo Casamares forsvarer Goya, og ansetter ham til å male sitt eget portrett. Når han poserer for Goya, legger Lorenzo merke til et maleri og spør om modellen han bruker, Inés (spilt av Natalie Portman) datteren til en rik kjøpmann Tomás Bilbatúa. Senere blir Inés oppdaget i en taverna av spioner (trent av Lorenzo) som avviser å spise svinekjøtt. Hun blir innkalt av inkvisisjonen, og arrestert. Hun blir strippet naken og torturert til en tilståelse og deretter fengslet.

Faren hennes ber Goya om hjelp, og Goya kontakter deretter Lorenzo som besøker Inés i et fangehull for å hjelpe henne og formidle en melding til familien hennes. Senere, i løpet av en middag i Bilbatúas hjem hvor han og Goya er gjester, forsvarer Lorenzo de samme tortur-metodene som ble brukt mot Inés. Han argumenterer for at hvis den tiltalte virkelig var uskyldig, vil Gud gi den mistenkte nok styrke til å nekte skyld. Derfor må en person som tilstår under tortur, være skyldig. Bilbatúa er uenig, og argumenterer for at alle kan tilstå hva som helst under tortur - noe Goya også sier seg enig i.

Bilbatúa trekker deretter opp et dokument som påstår at Lorenzo tilstår at han er en apekatt. Ved hjelp av sønnene sine, torturerer Lorenzo ham på samme måte og får ham til å bryte sammen og signere papiret. Bilbatúa lover å ødelegge dokumentet hvis Inés blir løslatt. Han gir Lorenzo en stor "donasjon" av gull til kirken i håp om at donasjonen kan overtale dem til å løslate henne. Fader Gregorio godtar pengene, men nekter å løslatelse henne fordi Inés allerede har tilstått. Senere bringer de dokumentet til kongen, Charles IV (spilt av Randy Quaid) som er morer seg over å lese det og lover å se på Inés sin situasjon. Men Lorenzo må deretter flykte når de kommer for å arrestere ham. Portrettet hans blir også konfiskert, og offentlig brent.

Femten år senere, er en nå døv Goya på høyden av sin kreativitet. Men det franske militæret invaderer Spania, avskaffer inkvisisjonen og setter alle fangene fri. Lorenzo hadde allerede flyktet til Frankrike, og er nå en fanatisk tilhenger av den franske revolusjonen. Han har blitt Napoleons viktigste anklager mot sine tidligere kollegaer i inkvisisjonen. En fransk rettssak domfeller og dømmer inkvisitorene til døden. Forlatt i fangehullene i mange år har Inés mistet all sunn fornuft. Hun fødte en datter som ble tatt fra henne rett etter fødselen. Når hun endelig kommer hjem og finner sin familie død, henvender Inés seg til Goya for å få hjelp til å finne barnet sitt. Men Lorenzo er den biologiske faren, noe som er pinlig for ham. Han sender Inés til et mentalsykehus. Lorenzo oppdager at barn født i fangehull, sannsynligvis havnet på barnehjem. Lorenzo får vite fra en nonne at datteren hans, Alicia, hadde stukket av flere år tidligere.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Natalie Portman.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Goya's Ghosts». Box Office Mojo. Besøkt 23. mars 2014. 
  2. ^ «Goya's Ghosts». www.rottentomatoes.com. Besøkt 19. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]