Hopp til innhold

Gottfried Hendtzschel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gottfried Hendtzschel
Født1600[1][2]Rediger på Wikidata
Wrocław
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
Prekestolen i Utstein kloster.

Gottfried Andersson Hendtzschel også kjent som Gottfried Hendtzschel Anderssøn var en tysk maler som var sentral i Stavangerrenessansen. Han var født i Breslau, dagens Wrocław i Schlesien.

Hendtzschel kom til Stavanger omkring 1620. Han var gift med en datter av Johan og Barbra Torkildsdatter, men hennes navn kjenner vi ikke. Han ble borger i Stavanger i 1629.

Han var elev av Peter Reimers som kan ha vært fra Neustadt in Holstein. Holstein var på denne tiden en del av Danmark-Norge.

De fleste verkene hans er å finne på Sørvestlandet og består av altertavler og annen kirkekunst, han brukte ofte italienske forbilder når han laget kunst. Hendtzschel står bak malerier på altertavler og prekestoler i Ogna kirke, Utstein klosterkirke og kirker i Ryfylke, som Talgje, Årdal og Strand.

Overalt dominerer påsken motivet i hans mange altertavler. De følger temmelig nøyaktig stikk etter komposisjoner av Lucas van Leyden, Federigo Barocci, Abraham Bloemaert, Karel van Mander og Jacques de Gheyn, men med en særpreget koloritt.

Av hans få bevarte portretter er de av sogneprest Daniel Jørgenssøn og Maren Nilsdatter i Hjelmeland kirke de ypperste.

Henrik Grevenor skriver at han døde omkring 1650.[trenger referanse] Robert Kloster meste at han malte en korsfestelsesgruppe til Sauda kirke i 1656, og at han samme sted skulle ha arbeidet med altertavlen i 1663.

Han har en gate oppkalt etter seg i Stavanger.

Kjente verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, RKD kunstner-ID 37500[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Virtual International Authority File, VIAF-ID 243302558, besøkt 25. mai 2018[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frøysaker Tine: The church paintings of Gottfried Hendtzschel in Norway – past and future conservation, Part I & II, Acta Universitatis Gothoburgensis, Göteborg 2003,in:Göteborg studies in conservation Bind nr: 10, ISBN 91-7346-455-4, h.
  • Bernhard Lund: "Ikke alt er utført med ypperlig hånd", skrev tyskeren Gottfried Hendtzschel som ble borger i Stavanger, Stavanger Aftenblad, 22. juni 1968.