Talgje kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°6′22,673″N 5°50′29,468″Ø

Talgje kirke
Talgje kyrkje.jpg
Område Finnøy
Bispedømme Stavanger bispedømme
Byggeår Andre fjerdedel av 1100-tallet
EndringerRestaurert av Eivind Moestue i 1939
Viet tilJomfru Maria
Kirkegårdja
Arkitektur
Periode Romansk
Arkitekt Ukjent finansiert av en privatperson
TeknikkMur, kalket
ByggematerialeStein klebersteinkvadere i absiden og portalen
Mål19,5 m, skip 11,5 m, bredde 8,5 Kor, 8x6,5 m
Støpulja
PortalSørportal flyttet til våpenhuset i vest på 1870-tallet, anglonormanninsk dekor, foldekapiteeler
KorEnskipet tretak i skipet, hvelv i koret
Skipkonstruksjonsform (enskipet, flerskipet,transept,takkonstruksjoner, hvelv,takstoler tretak)
Kirkerommet
Prekestolfør 1620 utført av stavangerhåndverkeren Thomas Snekker
Døpefontav sten
AlterAltertavle i renessanse, middelalderens alter beholdt. Motivet er Golgata, delt i tre kritus i midten røverne på siden
DiverseRuneinnskrift på muren øst for sørportalen
Beliggenhet

Talgje kirke
59°6′23″N 5°50′29″E
Talgje kirke på Commons

Talgje kirke ligger på øya Talgje i Finnøy kommune i Rogaland. Kirken er fra 1100-tallet og ligger på den største og eldste garden på øya. Den var sentrum for baron Gaute Erlingsson sin stormannsætt i mellomalderen.

Kirken har et avlangt skip og firkantet kor med apsis. På korbuen er det et sikksakkornament som er karakteristisk for den normanniske periode. Sørportalen er en rikt dekorert rundbueportal. Den ble under restaureringen i 1870 flyttet til det nybygde våpenhuset. Av de originale vinduene er bare de i nordveggen i skipet og i vestgavelen bevart. Alle andre er utvidet og endret.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken ble sannsynligvis oppført på midten av 1100-tallet og er i romansk-normannisk stil. Det er antatt at den er bygd av steinhuggere fra Stavanger domkirke.

Kirken er viet til jomfru Maria. Dette står i et pavebrev fra 1355.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Av interiør fra middelalderen er bare alteret av stein bevart. Altertavle og preikestol er arbeider fra 1620 i renessansestil av Lauritz og Thomas Snekker og senere malt av Gotfried Hentzschel i 1634-35.

Annet[rediger | rediger kilde]

Øst for kirken var det tidligere en stor murbygning fra mellomalderen. Denne ble en gang i 1840–1850 brukt til grunnmur i ei løe. En mulig forklaring på hva dette var er at det var rester av et hospital. En lignende bygning er kjent fra Halsnøy kloster i Sunnhordland. I et pavebrev fra 1355 er det nevnt en «veldedig ordning», og dette blir tolket som at det viser til et hospital på stedet.

Tidligere var det en runeinnskrift på kirkens sørvegg som omtalte byggingen. Steinene er flyttet på så idag er kun deler av teksten lesbar. «…ved sin død… til bygning av denne kirke… til opphold med (hus og kost)… til ære, og gav til (det) seks…» Dette er tolket som at en person har gitt midler til byggearbeidet. Over denne teksten har en annen, kanskje en av de første prestene på Talgje, risset inn «Disse runer skrev Eindride Jonsson, og bed for meg».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ekroll, Øystein, Stige, Morten, Havran, Jiri, Middelalder i Stein bind 1 i serien Kirker i Norge, Oslo 2000, ISBN 82-91399-09-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]