Gossip Girl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gossip Girl
Generell informasjon
SjangerDrama / Ungdom
Prod.landAmerikansk
Sendeår2007
Sesonger6
Episoder121
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påGossip Girl
Foran kamera
KommentatorKristen Bell
MedvirkendeBlake Lively
Leighton Meester
Penn Badgley
Chace Crawford
Taylor Momsen
Ed Westwick
Jessica Szohr
Kelly Rutherford
Matthew Settle
Kaylee DeFer
Bak kamera
Skaper(e)Josh Schwartz
TittelmusikkTranscenders
MusikkTranscenders
Prod.selskapAlloy Entertainment
Sending
Periode19. september 200717. desember 2012
TV-kanalThe CW
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV) / 1080i (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Gossip Girl er en amerikansk dramaserie for ungdom som gikk på The CW fra 2007 til 2012.

Serien handlet om de to bestevenninnene Blair Waldorf og Serena van der Woodsen. I begynnelsen av serien gikk de to på privatskole sammen med andre de andre rollefigurene i serien. Deretter gikk de videre til universitetet. Serien var basert på roman-serien med samme navn, skrevet av Cecily von Ziegesar.

Serien er laget av Josh Schwartz (skaperen av The O.C.) og Stephanie Savage, produsert av Warner Bros Television, College Hill Productions og Alloy Entertainment ved Bob Levy og Leslie Morgenstein.

I Norge gikk serien på TVNorge og FEM.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Etter en mystisk forsvinning returnerer Serena Van der Woodsen plutselig til Upper East Side i New York, fra en internatskole for å besøke sin bror, Eric. Blair Waldorf oppdager at Serena hadde sex med kjæresten hennes, Nate Archibald, den natten Serena forsvant. I mellomtiden begynner Brooklyn-beboer Dan Humphrey og Serena et forhold, samtidig som Nate sliter med hans egentlige følelser ovenfor Blair. Nate og Blair forsøker å redde forholdet deres, Samtidig som Blair velger å miste jomfrudommen sin til Nates beste venn, Chuck Bass.

Jenny Humphrey, Dans søster, forsøker som best hun kan å passe inn på Upper East Side. Vanessa Abrams, Dans beste venn, kommer også tilbake denne sesongen. Det blir etter hvert oppdaget at Lily Van der Woodsen, Serenas mor, og Rufus Humphrey, Dans far, hadde en romantisk fortid og de begynner å gjenopplive romantikken deres. Men de bestemmer seg for å begynne forhold med andre mennesker, i lys av ungdommenes romantikk. Blair og Nate slår til slutt opp, men etter å ha hatt sex. Nate oppdager Blairs affære, og dette forårsaker problemer med Chuck.

Gjennom hele sesongen forsøker Chuck å forføre Blair. Georgina Sparks, en tidligere venninne av Serena, vender også tilbake til New York. Georginas tilbakekomst minner Serena om den virkelige grunnen til at hun valgte å forlate Upper East Side: Hun var involvert i et narkotika-relatert dødsfall, og hun følte seg ansvarlig for denne situasjonen. Det oppstår problemer mellom Dan og Serena, fordi Serena forsøker å skjule hemmelighetene sine for ham. Georgina blir deretter sendt til en internatskole for urolige ungdommer. Dan og Serena bestemmer seg for å avslutte forholdet deres. I mellomtiden godtar Lily et frieri fra Bart Bass, som er faren til Chuck - til tross for de romantiske følelsene hennes ovenfor Rufus.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen utforsker hovedsakelig det aller siste skole-året til de forskjellige karakterene, og fokuserer først og fremst på forholdet mellom Blair og Chuck. Til å begynne med forsøker begge karakterene å benekte deres følelser for hverandre, og går gjennom ulike opplegg og manipulasjoner. Den første halvdelen av sesongen tar for seg Serenas økende fremtredende rolle som sosialist, noe som trekker oppmerksomheten til Blair ettersom vennskapet deres blir testet når karakteren til Poppy Lifton (spilt av Tamara Feldman) ankommer, en sosialist som utilsiktet forårsaker problemer mellom Serena og Blair.

Serena og Dan havner i et forhold igjen for en kortere periode, men de slår til slutt opp med hverandre på grunn av forskjellige komplikasjoner. Nate møter kjølvannet av farens kriminelle fortid, og forsøker å begynne et forhold til Vanessa. Jenny gjenoppliver sin opprørske natur ved å satse på en karriere som motedesigner. i tillegg får Bart Bass en sjokkerende dødsfall. Det blir også oppdaget at Rufus og Lily har et forhold, og de har en sønn sammen. Desmond Harrington kommer inn i serien som Chucks manipulerende onkel, Jack Bass.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Den tredje sesongen fokuserer hovedsakelig på Blair, Dan og Vanessa som kommer inn på New York University, sammen med blant andre film-stjernen Olivia Burke (spilt av Hilary Duff) samtidig som Oliva og Dan begynner et forhold. Nate blir akseptert ved Columbia University. Serena tar seg et friår fra utdannelsen. Chuck forsøker å drive Bass Industries videre, sammen med nå adoptiv-mor Lily van der Woodsen. De første par episodene inneholder deler av sommerferien, henholdsvis en uke før skolestart ved universitetet. Rollen som «Gossip Girl» blir litt redusert i løpet av denne sesongen.

En rekke gjesteskuespillere ble også kastet i løpet av sesongen, deriblant Joanna García i rollen som Bree Buckley, som Nate var forelsket i. America's Next Top Model-produsent Tyra Banks spilte rollen som Ursula Nyquist. William Baldwin fikk rollen som William van der Woodsen, faren til Serena og Eric, Lilys eksmann og Rufus' rival gjennom en årrekke. Andre kjente personer, deriblant Lady Gaga, Tory Burch, Jimmy Fallon, Georgina Chapman og Sonic Youth, opptrådte som seg selv (cameoroller) i sesong 3.

Sesongen fokuserte også på Jenny Humphreys utvikling, og nedadgående spiral. Hun bruker en god del av sesongen på å distansere seg fra Eric, som tidligere var hennes beste venn. Jenny forsøker samtidig å få Nate til å bli interessert i seg, men Nate er forelsket i Serena. Mot slutten av sesongen sender Rufus og Lily henne til byen Hudson etter at de oppdager at hun har hatt en one night stand med Chuck Bass.

I sesong forsøker Blair og Chuck å fungere som par, men finner ut at de ikke passer sammen. Serena forsøker å finne seg selv gjennom en ny fast jobb, og har et kort kjærlighetsforhold med Carter. Sesongen avsluttes dramatisk med at Chuck Bass blir ranet og skutt.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Hovedhistorien i sesong 4 handler om Juliet Sharp (spilt av Katie Cassidy) en hemmelighetsfull ung kvinne med sin egen agenda mot Serena, som involverer fortiden hennes. Det blir også avslørt at Lily Humphrey, Serenas mor, forfalsket Serenas signatur på en erklæring om at Julies bror, Ben, tidligere hadde et intimt forhold til Serena. Men på den tiden var Serena fremdeles mindreårig, og dette forholdet førte til Ben havnet i fengsel. Den andre halvdelen av sesongen bygger på de mange komplikasjonene rundt Serenas nye forhold til hennes tidligere lærer Colin. Chuck forsøker i mellomtiden å gjenvinne kontrollen over Bass Industries, fra Russell Thorpe (spilt av Michael Boatman) samt Dan og Blairs voksende vennskap.

Sesongen fokuserer også på at Lilys tidligere svik, noe som kommer tilbake for å hjemsøke henne. Chuck og Blairs turbulente forhold etter bruddet deres, problemer mellom Dan og Vanessa, samt ankomsten av Serenas fetter Charlie Rhodes (spilt av Kaylee DeFer) til Upper East Side. De to første episodene av sesongen fant sted med Serena, Blair og Chuck i Paris. Når Blair er i Paris, møter hun prins Louis Grimaldi, som Blair senere blir forlovet med mot slutten av sesongen. Taylor Momsen, som spiller Jenny Humphrey, var fraværende mesteparten av sesongen.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesongen begynte i Los Angeles, når en energisk Chuck og Nate bestemte seg for å besøke Serena. Chuck har funnet en ny filosofi som går ut på at han skal si JA til alle forslag han mottar. Samtidig innleder Nate en affære med en mye eldre kvinne, Diana Payne. Men hun kan ha en baktanke, for å være sammen med Nate.

Tilbake i New York får Dan vite at Vanessa har publisert ett kapittel av romanen hans. Samtidig fortsetter Blair å planlegge bryllupet sitt med Louis Grimaldi, og hun får også vite at hun er gravid.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

  • Serena van der Woodsen: Datterav Lily van der Woodsen og William van der Woodsen, søster av Eric van der Woodsen. Serien starter i det hun vender tilbake til overklassestrøket Upper East Side i New York etter ett år på kostskole. Det verserer mange rykter om hvor hun har vært og hvorfor hun dro. Hun finner ut at ingenting er som før hun dro. Hennes tidligere bestevenninne Blair vil ikke ha noe med henne å gjøre. Selv blir Serena kjæreste med en gutt fra Brooklyn som heter Dan. I den første sesongen får seerne ikke vite mye om hvordan livet hennes var tidligere, men det blir stadig vist til hvor meget hun har forandret seg og hvor totalt grenseløs hun var tidligere. I siste episode av sesong 1 avdekkes hvorfor hun forlot New York: hun ga en mann en stripe med kokain, og mannen døde som følge av dette. Sesongen slutter med at hun og Dan slår opp. Videre i sesong 2 er forholdet deres av og på.
  • Dan Humphrey: en arbeiderklassegutt fra Brooklyn; sønn av Rufus og bror av Jenny. Han har hatt et av-og-på-forhold til Serena, og har også datet blant annet Vanessa. I starten av serien bor han i Brooklyn med faren og søstere, men blir boende alene etter at Rufus og Jenny flytter inn hos Lily van der Woodsen. Dans største drøm er å bli forfatter.
  • Blair Waldorf: Utspekulert og kontrollerende med store mindreverdighetskomplekser, særlig overfor Serena. Hun bor sammen med moren etter at faren kom ut av skapet som homofil, senere med Serena alene. Hun dater kun menn med penger eller kongelig tittel, og har en komplisert historie med Chuck. Blair viser etter hvert i serien andre sider ved seg selv, noe som gjør at selv Dan vil bli bedre kjent med henne.
  • Jenny Humphrey: Søsteren til Dan. Hun har store humørsvingninger og vil bli designer.
  • Chuck Bass: Arrogant, elegant, utspekulert og ustabil, og planlegger ofte ting med Blair, som han har et av-og-på-forhold til.
  • Eric van der Woodsen: Serenas homofile bror som sliter psykisk i begynnelsen av serien, og har vært innlagt for blant annet depresjon.
  • Nate Archibald: Fremstår ofte som anonym når det gjelder meninger eller handlinger, og er noe innesluttet, men som også er en god venn av de fleste rollefigurene i serien.
  • Vanessa Abrams: Dans beste venn fra barndommen av, som er forelsket i ham. Hun hater av prinsipp alle som betrakter seg selv som 'overklasse', men trår av og til over den linjen selv også.
  • Rufus Humphrey: Avdanket rockestjerne, som nå bor hjemme sammen med barna Dan og Jenny. Gifter seg etter hvert med Lily van der Woodsen og flytter inn hos henne.
  • Lily van der Woodsen: Serenas mor, som stort sett er overbærende overfor datteren, men som forandrer seg noe da Rufus kommer inn i livet hennes igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Faste skuespillere[rediger | rediger kilde]

Rollefigur Skuespiller
Serena van der Woodsen Blake Lively
Blair Waldorf Leighton Meester
Dan Humphrey Penn Badgley
Nate Archibald Chace Crawford
Jenny Humphrey Taylor Momsen
Chuck Bass Ed Westwick
Vanessa Abrams Jessica Szohr
Lily van der Woodsen Kelly Rutherford
Rufus Humphrey Matthew Settle
Gossip Girl (stemme) Kristen Bell
Eric van der Woodsen Connor Paolo
Dorota Kishlovsky Zuzanna Szadkowski

Gjesteskuespillere (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Rollefigur Skuespiller
Eleanor Waldorf Florencia Lozano (kun pilot) og Margaret Colin
Georgina Sparks Michelle Trachtenberg
Bart Bass Robert John Burke
Juliet Sharp Katie Cassidy
Damian Dalgaard Kevin Zegers
Celia 'CeCe' Rhodes Caroline Lagerfelt
Cyrus Rose Wallace Shawn
Olivia Burke Hilary Duff
Gabriel Edwards Armie Hammer
Eva Coupeau Clémence Poésy
Louis Grimaldi Hugo Becker
Charlie Rhodes Kaylee DeFer
Jack Bass Desmond Harrington
Trip van der Bilt Aaron Tveit
William van der Woodsen William Baldwin
Alison Humphrey Susan Misner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]