Hopp til innhold

Real Academia Española

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Førsteutgaven av Real Academia Españolas statutter (1715)

Real Academia Española (spansk for «Det kongelige spanske akademi», RAE) er institusjonen ansvarlig for å regulere det spanske språket. Akademiet er basert i Madrid i Spania, men samarbeider med nasjonale akademier i 21 spansktalende nasjoner gjennom Asociación de Academias de la Lengua Española.

Historie[rediger | rediger kilde]

RAE ble grunnlagt i 1713 av Juan Manuel Fernández Pacheco, marki av Villena og hertug av Escalona.

En beskrivelse brukt om akademiets konserverende formål er «å se til at spansktalende alltid vil være i stand til å lese Cervantes», men det har også en progressiv innflytelse med hensyn til å tilpasse språket til tiden. Et eksempel på steg i denne retning er beslutningen i 1994 om at de spanske konsonantene ch og ll skal skrives med c og l, ikke med egne bokstaver som tidligere.

RAE er en viktig utgiver av ordbøker og grammatikker. Akademiet har en formell prosedyre for å godkjenne nye ord. Dets mest kjente publikasjon er ordboken Diccionario de la lengua española de la Real Academia Española.

Medlemmer (académicos de número)[rediger | rediger kilde]

Medlemmer av akademiet kalles académicos de número, velges blant de høyest ansette spanskspråklige forfatterne. Medlemskap er på livstid. Hvert medlem får et sete merket med en bokstav fra det spanske alfabetet. Store og små bokstaver har forskjellige seter.

Medlemmer (2006)[rediger | rediger kilde]

(Sortert etter tiltredelsesår.)

Tidligere medlemmer med egen artikkel på Wikipedia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]