Miguel Delibes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miguel Delibes
Miguel Delibes (1998) - 1.tif
Født17. oktober 1920
Valladolid
Død12. mars 2010 (89 år)
Valladolid
Gravlagt Cementerio del Carmen
Barn Miguel Delibes de Castro, Germán Delibes de Castro
Utdannet ved Universidad de Valladolid
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter, journalist, advokat
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia Española
Utmerkelser
8 oppføringer
Cervantes-prisen (1993), Fyrsten av Asturias' pris for litteratur (1982), Premio Fastenrath (1957), Premio Nadal (1947), Honorary doctor of the University of Valladolid (1983), Q44253410 (1993), Gold Medal of Work Merit (Spain) (1999), Honorary Doctor of the University of Madrid Complutense (1987)
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Minnesmerke over Miguel Delibes

Miguel Delibes (født 17. oktober 1920 i Valladolid, død 12. mars 2010[1]) var en spansk forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Fra 1975 og frem til sin død var Delibes medlem av det spanske Royal Academy. Delibes studerte handel og rettsvitenskap, og begynte sin karriere som spaltist og senere som journalist i avisen El Norte de Castilla. Delibes var en av de ledende skikkelsene innen spansk litteratur etter den spanske borgerkrigen, og han ble anerkjent gjennom hans mange priser og utmerkelser. Flere av hans verker ble tilrettelagt for teater eller har blitt filmatisert og disse filmene har flere ganger blitt tildelt priser f.eks. under Cannes Film Festival og fra en rekke andre TV-programmer.

Delibes ble dypt preget av dødsfallet til sin kone i 1974. I 1998 ble han diagnostisert med tykktarmskreft, en sykdom som han aldri ble helt frisk av. Som en følge av hans sykdom stoppet hans litterære karriere nesten helt stoppet opp. Hans far var en professor i juss ved School of Business i Valladolid. Miguel studerte ved College of Our Lady of Lourdes i Valladolid, hvor han fullførte videregående skole i 1936. Etter utbruddet av den spanske borgerkrigen, vervet han seg i 1938 som frivillig til den spanske marinen av nasjonalistiske årsaker. Som frivillig soldat, var Delibes ombord på krysseren Canarias, som hovedsakelig var utstasjonert i det mallorcanske regionen under den spanske borgerkrigen.

Den 23. april 1946 giftet Delibes seg med Ángeles de Castro, som senere ble en av hans største litterære inspirasjonskilder. De hadde en bryllupsreise til Molledo i Cantabria. Det var etter ekteskapet at hans litterære karriere virkelig begynte å ta av. Det var begynnelsen på en tre-års periode som preget karrieren. I 1947 begynte Delibes å skrive på sitt første skuespill, som fikk navnet La sombra del Cipres es alargada. Samme år ble også hans sønn Miguel født. Sønnen skulle senere bli en kjent biolog. I 1948 mottok Delibes utmerkelsen Premio Nadal for La sombra del Cipres es alargada som markerte begynnelsen på fremveksten hans på den spanske litterære teater-scenen.

Kort tid etter, hans ble datteren Ángeles ble født, også hun kom til å bli en kjent biolog og forsker. I 1949 ble boken hans Aun es de día (Det er fortsatt dagtid) publisert, denne boken var underlagt streng sensur fra myndighetene sin side. Han ble kort tid senere professor i forhistorie ved Universitetet i Valladolid. I 1950 ble en ny etappe i forfatterens litterære karriere påbegynt etter å ha fått et anfall av tuberkulose, publiserte han verket El Camino (Veien], hans tredje roman. Romanen forteller om oppdagelsen av liv og opplevelser av en gutt som flytter fra landsbygda til byen. Samme året ble datteren Elisa, som utdannet seg i spanske studier og fransk.

Miguel Delibes døde i sitt hjem i Valladolid tidlig om morgenen den 12. mars 2010, i en alder av 89 år som følge av kreft i tykktarmen, en sykdom som først ble diagnostisert i 1998 og som Miguel aldri ble helt frisk av. Det kom anslagsvis cirka 18 000 mennesker til begravelsen hans, blant disse var også flere fremtredende politikere, berømte skuespillere og forfattere.

Referanser[rediger | rediger kilde]