Gonfalon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vorarlbergs våpenskjold viser en gonfalon med tre ringer til oppheng og spesielt store splitter i underkanten.

Gonfalon eller kirkefane er en fane som er utformet slik at tøyduken henger ned fra en tverrstang som igjen er festet til selve den vertikale bærestangen. Duken kan være splittet eller fliket nederst.

Gonfaloner forveksles ofte språklig med gonfanon som har et annerledes utseende ved at gonfanonen er mer likt et flagg. Gonfanonen har tøyduken festet direkte til en vertikal stang med flikene i den frie enden som blir horisontale når de foldes ut. Både på fransk og tysk ses begge begrepene brukt om begge typene flaggduk.

skandinaviske språk brukes ofte betegnelsen kirkefane (tysk: Kirchenfahne) om gonfalon. Kirkefanen er brukt siden middelalderen ved kirkelige prosesjoner og andre seremonier, særlig i den katolske kirken. Motivet på slike kirkefaner er vanligvis av religiøs art.

I vår tid er ofte faner for norske skoler, fagforeninger og idrettsforeninger formet nærmest som en gonfalon med frynser nederst. Denne formen er også benyttet som faner for laug og andre organisasjoner.

I heraldiske skjoldmerker er en kirkefane våpenfigur i bl.a. landskapsvåpenet for Vorarlberg, Østerrike, (se avbildningen). Figuren finnes også i slektsvåpen, bl.a. for Montfort som er en berømt slekt med grener i Storbritannia og flere kontinentaleuropeiske land.

Gonfaloner benyttes i Italia særlig som kommunale og regionale faner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Whitney Smith: Flags through the ages and across the world, McGraw-Hill Book Co,Maidenhead 1975, side 16, 23 og 101