Golliwogg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den karikerte «negerdokka» og barnebokfiguren Golliwogg fra Florence Kate Uptons The Adventures of Two Dutch Dolls And A Golliwogg utgitt i 1895.

Golliwogg, senere skrevet golliwog og også kalt golly dollengelsk, er ei svart filledokke som særlig er kjent i britisk og amerikansk populærkultur. Golliwog likner en karikert «negroid» og oppstod som barnebokfigur på slutten av 1800-tallet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Golliwogg var opprinnelig navnet på en figur i en serie barnebøker som var skrevet av den amerikansk-britiske forfatteren og tegneren Florence Kate Upton (1873-1922). Bøkene hennes ble utgitt fra 1895 og framover. Upton framstiller Golliwogg som en «negroid» med svart hud, stirrende, hvite øyne, «klovnelepper» og stort, brusende hår og iført pene minstrel-klær i en latterliggjørende blackface-tradisjon. Figuren og navnet ble etter hvert også brukt i andre historier og om liknende skikkelser, for eksempel om en usympatisk type i bøker av Enid Blyton. Golliwogg-figuren ble også produsert som dokker og leketøy for små barn. Denne dokketypen var svært populær i Nord-Amerika, Australia og deler av Europa fram til 1970-tallet. Selv om hjemmelagde golliwogs også kan være utformet som dokkejenter, er typen vanligvis en dokkemann. Golliwog-dokkene ble derfor, på samme måte som bamser, regnet som passende kosedyr for små gutter.

Golliwog-skikkelsen har blitt beskrevet som «den minst kjente av de store anti-svarte karikaturene i USA».[1] Kritikerne har hevdet at dokketypen er et nedbrytende, rasistisk uttrykk for hat mot og nedvurdering av folk av afrikansk avstamning. Andre har derimot reagert mot «politisk korrekthet» og ment at golliwog-dokkene tvertimot bør bevares som en kulturhistorisk artefakt og et kjært tradisjonsminne fra manges barndom. Likevel har et mer moderne syn på rasetenkning og respekt for andre følelser ført til mindre salg av «negrodokker» de siste åra.

Ordet golly kan oversettes med «du store min!» på norsk. En teori er likevel at førsteleddet i sammensetningen golliwogg er avledet av det arabiske ghoul, en type demon. Wog er imidlertid et britisk slangord som tradisjonelt har betydd «svarting» eller «degos». Dokketypen har derfor i nyere tid ofte bare blitt kalt golly og golly doll som et mindre nedsettende navn.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Vesle svarte Sambo, populær, engelsk barnebok fra 1899 om en negergutt
  • Pickaninny, amerikansk kjælenavn for en rasistisk stereotypi av et «negerbarn»
  • Blackface, overdreven teatersminke i amerikansk underholdningskultur for å framstille en «neger»
  • Neger, eldre betegnelse på svart person med bakgrunn fra Afrika

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.gutenberg.org/files/16770/16770-h/16770-h.htm

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]