Golliwogg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsida på The Adventures of Two Dutch Dolls utgitt i 1895, den første i Florence Kate Uptons serie barnebøker om den morsomme, bustete «negerdokka» The Golliwogg og to tynne, hvite tre-dokker.

Golliwogg, senere skrevet golliwog og også kalt golly doll og annet på engelsk, er ei type filledokke i britisk og amerikansk populærkultur. Golliwogg er framstilt som en morsom «negerdokke» med bustete, svart hår, stort smil og fargerik bukse, jakke og sløyfe. Skikkelsen og navnet ble kjent gjennom en serie barnebøker på slutten av 1800-tallet. The Golliwogg var populær til inn på 1970-tallet da figuren ble kritisert for å være rasistisk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Britisk illustrasjonsfoto trolig fra 1940- eller 50-tallet som viser en idyllisk familiescene der en kvinne leser for et lite barn. Bak sees Golliwog-dokke og teddybjørn, kosedyr som tradisjonelt ble ansett å passe for gutter.

The Golliwogg var opprinnelig navnet på figur i en serie barnebøker som var skrevet av den amerikanskfødte, britiske forfatteren og tegneren Florence Kate Upton (1873-1922). Den første boka, The Adventures of Two Dutch Dolls And A Golliwogg, kom i 1895. Upton baserte hovedpersonen Golliwogg på en filledokke som forestilte en karikert «negroid» med svart hud, stirrende, hvite øyne, klovnelepper, stort, stritt hår og fargerike herreklær som en komisk blackface-figur i amerikansk minstrel-tradisjon.

Karakteren og navnet ble etter hvert også brukt i andre historier om tilsvarende skikkelser, for eksempel i flere av Noddy-bøkene av Enid Blyton. I Claude Debussys pianosuite Children's Corner fra 1908 er det spøkefulle avslutningsstykket Golliwog's Cakewalk mest kjent.[1] På 1950-tallet kom barneboka Ruff Tuff som var en golliwog, Zinken Hopps oversettelse av Ruth Ainsworths Rufty Tufty the Golliwog fra 1952. I oppfølgeren Ruff Tuff på sommerferie heter det at «De små golliwoggene er svært pene. De har krøllet svart hår og fine små soldrakter som mammaene deres har strikket.(...) En golliwog er en liten negerdokke. Men hvorfor de heter golliwogger og ikke negrer, det vet jeg ikke.»[2]

Golliwogg-figuren ble også tidlig masseprodusert som dokker og leketøy for små barn. Denne dokketypen var svært populær i Nord-Amerika, Australia og deler av Europa fram til 1970-tallet.

Selv om hjemmelagde golliwogs også kan være utformet som dokkejenter, er typen vanligvis en dokkemann. Golliwog-dokkene ble derfor, på samme måte som bamser, regnet som passende kosedyr for små gutter.

Golliwog-skikkelsen har blitt beskrevet som «den minst kjente av de store anti-svarte karikaturene i USA».[3] Kritikerne har hevdet at dokketypen er et nedbrytende, rasistisk uttrykk for hat mot og nedvurdering av mennesker av afrikansk avstamning. Andre har derimot reagert mot politisk korrekthet og ment at golliwog-dokkene bør bevares som en kulturhistorisk artefakt og et kjært tradisjonsminne fra manges barndom. Likevel har et mer moderne syn på rasetenkning og respekt for andres følelser ført til mindre salg av «negerdokker».

Navnet[rediger | rediger kilde]

Ordet golly kan oversettes med «du store min!» på norsk. En teori er likevel at førsteleddet i sammensetningen golliwogg er avledet av det arabiske ghoul, en type demon. Wog er imidlertid et britisk slangord som tradisjonelt har betydd «svarting» eller «degos». Dokketypen har derfor fra 1980-tallet ofte bare blitt kalt golly og golly doll som et mindre nedsettende navn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]