Vesle svarte Sambo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vesle svarte Sambo
The Story of Little Black Sambo
Stories for little children (1920) (14753147252).jpg
Forfatter(e)Helen Bannerman
Språkengelsk
SjangerBarnebok, bildebok
Utgitt1899
IllustratørHelen Bannerman m.fl.
ISBN 82-02-22132-3
Tegning av vesle, svarte Sambo og mora svarte Mumbo fra en utgave fra 1908 illustrert av John Rea Neil (1877–1943). Figurene er tegnet som negerkarikaturer i datidas picaninny-, golliwog- eller blackface-stil.
Sambo og Mumbo fra den amerikanske utgaven fra 1918 illustrert av Florence White Williams (1895–1953): And Black Mumbo made him a beautiful little Red Coat, and a pair of beautiful little Blue Trousers. På tross av indiske tigre i historien blir personene framstilt som svarte karibiere.

Vesle svarte Sambo eller Lille sorte Sambo er en liten, illustrert barnebok som opprinnelig kom på engelsk under tittelen The Story of Little Black Sambo i 1899. Boka handler om en liten negergutt og er skrevet og opprinnelig illustrert av den skotske forfatterinnen Helen Bannerman som den gangen bodde i India.

Boka ble svært populær og utbredt til mange land. Den kom på norsk første gang i 1949 under navnet Fortellingen om vesle svarte Sambo. De karikerte personframstillingene har siden blitt betraktet som rasistiske.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vesle svarte Sambo forteller en enkel og lett surrealistisk historie om den vesle, svarte gutten Sambo. Han har fått en ny, rød jakke, blå bukser, purpursko og en grønn paraply av mora og faren sin, Svarte Mumbo og Svarte Jumbo. Sambo møter en etter en fire tigre som han må gi fra seg tingene til. Da tigrene treffer hverandre etterpå, begynner de å krangle, og etter en vill slåsskamp i runddans omkring et tre, ender de som en pøl med smeltet smør. Faren til gutten tar smøret med hjem i en kobberkjele, og mora steiker pannekaker til middag. Til sist spiser familien pannekakene, og «Vesle Svarte Sambo spiste hundreogsekstini, fordi han var så sulten».

Denne fortellinga foregår i et land som kan minne om India, med tigre og ghi, indisk smør, men med karibiske elementer, blant annet i klesdraktene. De opprinnelige figurene hadde indiske ansiktstrekk, men ble i seinere versjoner tegnet som svarte afrikanere i en klisjepreget picaninny-, golliwog- eller blackface-tradisjon, det vil som stereotypiske negerkarikaturer i samtidas hvite populærkultur.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Vesle svarte Sambo ble straks en stor suksess i England og året etter enda mer populær i USA. Boka ble oversatt til ei rekke språk og var en internasjonal bestselger i et halvt århundre. Den kom første gang på dansk i 1937, under tittelen Lille sorte Sambo, på norsk 1949, siden i 1963 og 1970, alle ganger utgitt av Gyldendal, og på japansk i 1953. Boka gjorde imidlertid ordet sambo til et nedsettende kallenavn for svarte i USA, og den ble etter hvert sterkt omstridt på grunn av framstillinga av mørkhudede, noe som ikke minst blir vist i tegningene. Boka ble anklaget for rasisme og er i dag stort sett gått ut av handelen og blitt fjernet fra bibliotekene.

Varianter og etterlikninger[rediger | rediger kilde]

Vesle svarte Sambo har siden førsteutgaven kommet i en mengde utgaver og også inspirert til flere oppfølgere og etterlikninger. Blant annet kom boka med nye illustrasjoner av Fern Bisel Peat i 1932. Også den klassiske barnebokillustratøren Gustaf Tenggren illustrerte flere bøker om Sambo. Helen Bannerman skrev selv The Story of Sambo and the Twins (1936) og tilsvarende historier om andre gutter i The Story of little Black Quibba (1902) og The Story of Little Black Bobtail (1909) samt om svarte jenter i The Story of Little Black Mingo (1901) og The Story of Little Black Quasha (1908). I 1996 ble historien om Sambo utgitt på nytt i USA med en mer politisk korrekt navnevariant som The Story of Little Babaji. Dette er en versjon med nye illustrasjoner av Fred Marcellino der hovedpersonen er lysere, ser mer indisk ut og skal oppleves som mindre rasistisk enn originalen. Boka har også fått flere kommenterende etterfølgere, deriblant Bannermans posthume The story of Little White Squibba (1965, på dansk Historien om lille hvide Rikke) og Dan Schlossers og Jon Ranheimsæthers danske Historien om Lille blege Johnny : frit efter «Lille sorte Sambo» (2005).

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Sambo
  • Golliwogg, svart filledokke («negerdokke») kjent fra flere barnebøker
  • Neger, eldre betegnelse på en person med bakgrunnfr a Afrika

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]