Hopp til innhold

Glorieusesøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glorieusesøyene
Geografi
PlasseringMosambikkanalen
ØygruppeKomorene
Areal 5 km²
Administrasjon
LandFrankrike, Madagaskar
Posisjon
Kart
Glorieusesøyene
11°33′00″S 47°20′00″Ø

Kart
Kart som viser Glorieusesøyenes plassering i forhold til Madagaskar

Glorieusesøyene (fransk: Îles Glorieuses) er en gruppe franske øyer og holmer på totalt 5 km² som ligger i nordlige del av Mosambikkanalen, 80 km nordvest for Madagaskar. Høyeste punkt er 12 meter over havet.

Øygruppen består av to øyer Grande Glorieuse og Ile du Lys, samt tre holmer. Øya Grande Glorieuses er sirkelformet og 3 km bred. Øya har tett vegetasjon, hovedsakelig kokosnøttpalmer som er rester etter en nedlagt plantasje. Øya har en 1 300 meter lang flystripe.

Ile du Lys som ligger nord for Grande Glorieuses er omtrent 600 meter lang og består av sanddyner. Tidligere utvinning av fosfat (guano).

Historie[rediger | rediger kilde]

Glorieusesøyene ble navngitt og bebodd i 1880 av franskmannen Hippolyte Caltaux, som anla en kokosnøtt- og maisplantasje. Tolv år senere ble øygruppen annektert av Frankrike. I perioden mellom 1914 og 1958 ble det utdelt konsesjoner til selskaper fra Seychellene for bruk av øyene kommersielt.

Øygruppen var frem til 3. januar 2005 administrert som en del av Réunion, men administreres nå som en del av Îles éparses, som inngår i De franske sørterritorier.

Øyene er i dag et naturreservat med en værstasjon. Øyene har en fransk garnison.

Både Madagaskar og Komorene krever suverentitet over øygruppen.