Globus II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Globus II

Globus II er en meget avansert radar beliggende på Vårberget i Vardø. Radaren ble plassert i Vardø i 1999. Radaren er drevet av etterretningstjenesten og har følgende oppgaver ifølge tjenestens nettside [1]:

  • Overvåke verdensrommet
  • Overvåke vårt interesseområde i utlandet
  • Samle inn informasjon til bruk innen forskning og utvikling

På slutten av 1980-tallet innledet USA og Norge et samarbeid om å sette opp en radarstasjon i tillegg til den luftforsvaret hadde på Vårberget, dette samarbeidet ble brutt og amerikanerne satte opp den aktuelle radaren som ble kalt Have Stare, på flybasen Vandenberg i California. I 1995 ble norske og amerikanske myndigheter enige om å flytte Have Stare til Vardø. Flyttingen skjedde 1999 og radaren var operativ i 2001.

Radaren er utviklet i og eies av USA, men opereres av norsk personell. Ettersom radaren kun befinner seg rundt 40 km fra den russiske grensen, der Russland har store militære baser, har det ført til flere diplomatiske belastninger mellom Norge og Russland. Senest i 2000 hevdet en russisk general at Vardø var blitt et atommål.

Den Russlands forsvar generalen Leonid Ivasjov sa på Dagsrevyen sommeren 2000 at Russland har programmert taktiske atomvåpen til å angripe Vardøradaren. Det samme mente den uavhengige russiske forsvarseksperten Pavel Felgenhauer, nå skribent for Novaia Gazeta: – Denne radaren sees på som en stor strategisk trussel. (Dagbladet 8.6.07)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]