Globus II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Globus II

Koordinater: 70°22′02″N 31°07′41″Ø Globus II er en avansert radar beliggende på Vårberget i Vardø. Radaren ble plassert i Vardø i 1999. Radaren er drevet av Etterretningstjenesten og har følgende oppgaver ifølge forsvaret.

  • Overvåke verdensrommet
  • Overvåke Norges interesseområde i utlandet
  • Samle inn informasjon til bruk innen forskning og utvikling

Mot slutten av 1980-årene innledet USA og Norge et samarbeid om å sette opp en radarstasjon i tillegg til den Luftforsvaret hadde på Vårberget. Dette samarbeidet ble brutt og amerikanerne satte opp den aktuelle radaren som ble kalt Have Stare, på flybasen Vandenberg i California. I 1995 ble norske og amerikanske myndigheter enige om å flytte Have Stare til Vardø. Flyttingen skjedde 1999 og radaren var operativ i 2001.

Radaren er utviklet i USA. Ettersom radaren befinner seg rundt 40 km fra den russiske grensen, der Russland har store militære baser, har det ført til flere diplomatiske belastninger mellom Norge og Russland.

Den russiske generalen Leonid Ivasjov sa på Dagsrevyen sommeren 2000 at Russland har programmert taktiske atomvåpen til å angripe Vardø-radaren. Den uavhengige russiske forsvarseksperten Pavel Felgenhauer hevdet i et intervju med NRK at radaren irriterer russiske myndigheter .[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wormdal, Bård (21. mai 2016). «Vardø-radar irriterer Moskva». nrk.no. 

Kilder[rediger | rediger kilde]