Globus II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Globus II
LandNorges flagg Norge
Kart
Globus II
70°22′02″N 31°07′38″Ø

Globus II (Have Stare, AN/FPS-129) er en radar beliggende på Vårberget i Vardø, driftet av Etterretningstjenesten.

Radaren ble plassert i Vardø i 1999.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

  • Overvåke, følge og kategorisere objekter i verdensrommet
  • Overvåke Norges interesseområde i utlandet
  • Samle inn informasjon til bruk innen forskning og utvikling[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 1980-årene innledet USA og Norge et samarbeid om å sette opp en radarstasjon i tillegg til den Luftforsvaret hadde på Vårberget. Dette samarbeidet ble brutt og amerikanerne satte i 1995 opp radaren som ble kalt Have Stare, på flybasen Vandenberg i California.[2] I 1997 ble norske og amerikanske myndigheter enige om å flytte Have Stare til Vardø, og radaren ble tatt ned sent i 1998.[2] Flyttingen skjedde 1999 og radaren var operativ igjen i 2001, noen sier 2003.[2]

Radaren er utviklet i USA. Ettersom radaren befinner seg rundt 40 km fra den russiske grensen, der Russland har store militære baser, har det ført til flere diplomatiske belastninger mellom Norge og Russland. En tidligere direktør for testing og evaluering av våpensystemer i USA, Philip Edward Coyle III, hevder at Globus II har en viktig rolle i USAs anti-ballistiske missilforsvar. Lokaliseringen av radaren nær de russiske testområdene for ICBM og SLBM, gjør anlegget i stand til å bygge opp en database over de russiske missilers og stridshoders forskjellige signaturer med stor presisjon, slik at nøyaktig identitet kan fastslås, inkludert forskjellen mellom virkelige stridshoder og narremål.

Under en storm i år 2000, ble radarkuppelen som dekker antennedisken revet av slik at antennens stilling kom til syne. Det viste seg da at den var rettet direkte mot Russland.[3]Fra lokalavisen ble kommentaren da slik: "Jeg er ikke ekspert, men jeg trodde retningen mot verdensrommet var opp mot himmelen". Den offisielle forklaringen fra Etterretningstjenesten var at antennen pekte mot Russland ved en ren tilfeldighet.

Den russiske generalen Leonid Ivasjov sa på Dagsrevyen sommeren 2000 at Russland har programmert taktiske atomvåpen til å angripe Vardø-radaren. Den uavhengige russiske forsvarseksperten Pavel Felgenhauer hevdet i et intervju med NRK at radaren irriterer russiske myndigheter .[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. november 2020. Besøkt 5. mars 2021. 
  2. ^ a b c «Space Surveillance Sensors: Globus II Radar (June 1, 2012)». mostlymissiledefense (engelsk). 1. juni 2012. Besøkt 26. desember 2019. 
  3. ^ Higgins, Andrew (6. juni 2000). «How A Storm Spread A Cold War Chill». The Wall Street Journal. Besøkt 3. september 2017. 
  4. ^ Wormdal, Bård (21. mai 2016). «Vardø-radar irriterer Moskva». nrk.no. 

Kilder[rediger | rediger kilde]