Glasgow sentralstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glasgow sentralstasjon
GlasgowCentral.jpg
LandSkottland Skottland
StedGlasgow
Opprettet1979
Operatør(er)Network Rail
Rehabilitert1886 (undergrunnslinjen)
Åpnet1879
Tjenester
Plattform(er)17 (2 under bakkenivå)
Antall reisende27 185 millioner (2013)
Posisjonskart
Glasgow sentralstasjon ligger i Skottland
Glasgow sentralstasjon
Glasgow sentralstasjon
Glasgow sentralstasjon (Skottland)

Glasgow sentralstasjon
55°51′32″N 4°15′30″V

Glasgow sentralstasjon er den største jernbanestasjonen i Glasgow, Skottland og den mest trafikkerte i Storbritannia utenfor London. Stasjonen er lokalisert sentralt i byen, på nordsiden av elven Clyde.

Perrongene på overflaten er endestasjon for West Coast Main Line fra London og flere ruter fra de sydlige delene av Skottland. De to perrongene under bakken betjener mer lokale ruter til steder i nærheten av Clyde. I tillegg betjener stasjonen de sydlige delene av Stor-Glasgow.

Etter åpningen i 1879 hadde stasjonen åtte plattformer, men den har blitt utvidet en rekke ganger. I 1883 åpnet Central Hotel som utgjør fasaden på stasjonen mot nord. I perioden mellom 1901 og 1905 ble stasjonen utvidet til tretten plattformer, den ble også forlenget slik at stasjonen gikk over Argyle Street. Broen over Argyle Street har en karakteristisk arkitektur og undergangen blir kalt «Heilanman's Umbrella» på grunn av at folk som var tvangsflyttet fra det skotske høylandet samlet seg under broen. Samtidig som denne utvidelsen fant sted ble Glasgow Bridge Street, som lå på den andre siden av Clyde, stengt.

Den delen av stasjonen som ligger under bakkenivå ble stengt i 1964, men gjenåpnet i 1979.

Et problem både for Glasgow sentralstasjon og Glasgow Queen Street stasjon, som er den stasjonen med nest størst trafikk, er at det ikke er noen forbindelse mellom disse. Dette innebærer at dersom man kommer til Glasgow fra sør og skal lenger nord, eller omvendt, må man komme seg mellom disse stasjonene til fots, med bil eller buss gjennom sentrum av Glasgow. Undergrunnsbanen i byen betjener heller ikke noen av stasjonene direkte. Det har vært planer om å opprette en jernbane i mellom stasjonene som en del av Crossrail Glasgow, men dette har foreløpig ikke blitt gjennomført.

Central station panoramic.JPG
Utsikt over stasjonen fra vest, den karakteristiske arkitekturen på «Heilanman's Umbrella» og Argyle Street som går under den sees midt i bildet, mai 2009
Forrige stasjon   National Rail   Neste stasjon
Endestasjon West Coast Main Line
gren Glasgow
Glasgow Central Railway