Giovanni da Verrazano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giovanni da Verrazano
GiovanniVerrazano.jpg
Født1485
Greve in Chianti
Død1528
Vestindia
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende

Giovanni da Verrazano eller Verrazzano (født ca. 1485 i Val di Greve nær Firenze i Italia, død ca. 1528) var en italiensk sjøfarer og oppdagelsesreisende.

Omkring 1506 flyttet han til Dieppe i Frankrike og gikk til sjøs. Han foretok flere sjøreiser i det østlige middelhavsområde, og seilte antagelig også til Newfoundland.

I 1524 eller 1525 ble han utsendt av kong Frans I av Frankrike for å utforske området mellom Florida og Newfoundland i håp om å finne en passasje gjennom til Stillehavet. Han utforsket da den nordamerikanske østkysten fra Cape Fear (i dagens Nord-Carolina) og nordover antagelig så langt som Cape Breton i Nova Scotia. Han var den første europeer, muligens etter de norsk-islandske sjøfarerne 500 år tidligere, som trengte inn i New York- og Narragansettbuktene. Senere la han ut på en ny oppdagelsesreise, og kom da i alle fall til Brasil.

Det er uklart hvor og hvordan han døde. Kanskje ble han drept av indianere under sin tredje oppdagelsesreise til Den nye verden et sted i Antillene. Men andre kilder mener han ble tatt til fange av spanjolene og hengt som sjørøver i Cádiz.

Verrazanos reise i 1524 eller 1525