Giovanni Francesco Anerio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Giovanni Francesco Anerio (født rundt 1567 i Roma; gravlagt 12. juni 1630 i Graz) var en italiensk kapellmester og komponist innen romerskolen i overgangen mellom renessansen og barokken.

Anerio var først kapellmester ved Sigismund III Vasas hoffkapell i Warszawa, senere kapellmester i Verona og fra 1613 i Roma.

Han skrev blant annet messer, madrigaler, åndelige dialoger og litanier.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Giovanni Anerio var en langt mer fremadskuende komponist enn broren Felice. Mange av madrigalene hans er monodier inspirert av den florentinske musikkreform. På den annen side er messene og motettene mer konservative og Palestrina-inspirerte, selv om han tar i bruk den nye generalbassteknikken i motettene. En kan finne noe påvirkning fra Viadana i disse stykkene.

Anerios betydeligste bidrag er Teatro armonico spirituale (1619), som er et svært tidlig eksempel på oratorieformen, om ikke det aller første. Dette er også det første kjente og bevarte eksempelet på obligate instrumentale stemmer innen romerskolen. Instrumenteringen er angitt med en omhu, tiden tatt i betraktning, og vekslingen mellom instrumentale og vokale passasjer fikk stor påvirkning på musikken årtiene etter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen "Giovanni Francesco Anerio," i The New Grove Dictionary of Music and Musicians, red. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2
  • Gustave Reese, Music in the Renaissance. New York, W.W. Norton & Co., 1954. ISBN 0-393-09530-4
  • Manfred Bukofzer, Music in the Baroque Era. New York, W.W. Norton & Co., 1947. ISBN 0-393-09745-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]