Gino Scarpa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gino Scarpa
Født8. november 1924 (93 år)
Venezia
Beskjeftigelse Illustratør, maler, grafisk designer, billedhugger, grafiker
Nasjonalitet Norge

Gino Scarpa (født 8. november 1924 i Venezia i Italia) er en italiensk-norsk billedkunstner fast bosatt i Oslo siden 1970 og norsk statsborger siden 1978.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Gino Scarpa studerte arkitektur i Venezia fra 1945 til 1949 og grafikk i Malmö fra 1964 til 1966.

Siden debututstillingen i Venezia i 1946 har Gino Scarpa arbeidet som maler, grafiker og billedhogger. Han har deltatt på en mengde utstillinger i inn- og utland, samt hatt en lang rekke utsmykningsoppgaver og fått flere priser. Scarpa har også illustrert flere bøker, som «Steppeulven» for Den Norske Bokklubben, samt «Den skjeggete brud» og «Jeg var Marco Polo», begge av Tor Åge Bringsværd.

Scarpas bilder er preget av sikkert håndverk og en dekorativ og fabulerende figurativ stil. Motivene viser ofte overdrevent langstrakte kvinneskikkelser og akter med et lett mystisk og erotisk uttrykk, gjerne kombinert med elementer fra italiensk renessanse og klassisk mytologi.

Utstillinger og innkjøp[rediger | rediger kilde]

Gino Scarpa har hatt flere separatutstillinger i Italia, Østerrike, Tyskland, Belgia, Frankrike, Norge, Danmark, Sverige, USA og Latin-Amerika. Han har i tillegg deltatt på biennaler i Venezia, internasjonale grafikkbiennaler i Kraków, Ljubljana, Fredrikstad, Frechen, Lignano, Heidelberg, Catania, samt internasjonale grafikk- og maleriutstillinger i New York, San Francisco, Detroit, Kentucky, Chicago, Roma, Venezia, Firenze, Brussel, Paris, Beograd, København, Basel, Düsseldorf, Köln, Visuelt i Oslo, Statens kunstutstillinger, Galleri F 15 og Henie Onstad Kunstsenter.

Scarpa er innkjøpt av en mengde offentlige samlinger, blant andre Museo Internazionale d'Arte Moderna i Venezia og Roma, Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk kulturråd, Museet for Samtidskunst, Konserthuset i Oslo, Museum of Modern Art i New York, Galleria degli Uffizi i Firenze, Statens Museum for Kunst i København, Malmö Museum, Bergen Billedgalleri, Det faste galleri i Trondheim og Statoil kunstsamling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]