Giacomo della Porta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giacomo della Porta
Født1532[1]Rediger på Wikidata
PorlezzaRediger på Wikidata
Død3. september 1602[2][3][4][5]Rediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt, billedhuggerRediger på Wikidata

Giacomo della PortaIl Gesù, Roma
Giacomo della PortaMadonna dei Monti, Roma
"Kristus gir himmelens nøkler til St. Peter" (1594), Santa Pudenziana, Roma

Giacomo della Porta (født ca. 1533 i Genova, død 1602 i Roma) var en italiensk arkitekt og billedhugger som arbeidet i Roma ved overgangen mellom manierismen og barokken.

Giacomo della Porta var en av de fremste arkitektene i den romerske ungbarokken. Han ble tidlig en av Michelangelos medhjelpere. På slutten av 1580-tallet dreide Giacomo della Porta Peterskirkens kuppel etter Michelangelos tegninger. Men han ga den en noe spissere form enn hva den døde mesteren hadde tenkt seg. Han fullbyrdet også Michelangelos påbegynte prosjekt på Kapitolhøyden med den åpne plassen Piazza del Campidoglio, og Palazzo del Senatorio som ligger ved den samme plassen.

I 1571 utlystes en konkurranse om designen for jesuittenes moderkirke Il Gesù i Roma. Della Porta seiret, og hans innovative formspråk ble stildannende. Særlig karakteristisk for den imponerende fasaden med tydelige søyler og dype nisjer og at de to etasjene som bindes sammen av store voluter. I 1580 tegnet han den harmoniske fasaden til kirken Madonna dei Monti, med Il Gesù som forbilde. Della Porta formga også flere av Romas fontener, blant andre Fontana delle Tartarughe (Skillpaddefontenen).

Utenfor Roma, i Frascati i Albanerfjellene, anla Giacomo della Porta Villa Aldobrandini (også kalt Belvedere) (1598-1603) for kardinal Pietro Aldobrandini. Ved utformningen av denne praktfulle villaen har della Porta tatt hensyn til naturens beskaffenhet og utnyttet dette ved konstruksjonen.

Verk (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, 5. sep. 2017, https://rkd.nl/explore/artists/439996
  2. ^ Grove Art Online, Giacomo della Porta, T068787
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Giacomo Della Porta, della-porta-giacomo
  4. ^ RKDartists, 9. okt. 2017, Giacomo della Porta, 439996
  5. ^ Benezit Dictionary of Artists, 9. okt. 2017, Giacomo Della Porta, B2254311