Giacinto Menotti Serrati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Giacinto Menotti Serrati (født 25. november 1874 i Spototno nær Savona i Italia, død 10. mai 1926 i Asso nær Como) var en italiensk sosialistisk og så kommunistisk politiker.

Allerede fra ungdomsårene var han en forkjemper for arbeiderne og den sosialistiske sak, og befattet seg særlig med propaganda og opprettelse av sosialistiske grupper. I 1890-årene måtte han flykte fra Italia for å unngå arrestasjon og rettsforfølgelkse, og oppholds seg som flyktning først i Frankrike og deretter i Sveits. Han var med på å konstituere Det italienske sosialistpartis (PSI) eksilorganisasjon i Sveits.

Først i 1911 kom han tilbake til Italia. Serrati ble en sentral leder innen Det italienske sosialistparti og inntok maksimalistiske standpunkter. Han ble også redaktør av partiorganet Avanti! etter at Benito Mussolini mistet stillingen og ble ekskludert i 1914. Han trakk partiet i kommunistisk retning under Verdenskrigen.

Han var et aktivt medlem av Zimmerwaldbevegelsen, og etter oktoberrevolusjonen i 1917 fikk han PSI til å melde seg inn i Komintern. Under den annen Kominternkongress, avholdt i Moskva i 1920, var Serrati med i styringskomiteen. Han ble også valgt til Kominterns eksekutivkomite det året. Men i 1921 opponerte han i mot Kominterns linje om brudd med reformistene og forble leder av Det italienske sosialistparti etter splittelsen som betød opprettelsen av Det italienske kommunistparti.

I 1924 ledet han imidlertid PSIs venstrefløy inn i en fusjon med kommunistpartiet, og ble innvalgt i kommunistpartiets sentralkomite.