Gerald FitzGerald, 9. jarl av Kildare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Gerald FitzGerald, 9. jarl av Kildare (14872. september 1534), også kjent ved sitt irske navn Gearóid Óg, var en irsk adelsmann av normannisk slekt og var Lord Deputy (visekonge) av Irland på vegne av den engelske kronen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Gerald FitzGerald, 8. jarl av Kildare og Alison Eustace. Han giftet seg med Elizabeth Zouche (født før 1493 – død 6. oktober 1517), datter av John Zouche, i 1503 og som han fikk ett barn med, sin sønn og arving Thomas Fitzgerald, 10. jarl av Kildare. Han giftet seg senere med Elizabeth Grey (født før 1475 – død ukjent), datter av Thomas Grey, 1. marki av Dorset, og en etterkommer av kong Edvard III av England. Elizabeth Grey hadde tidligere vært gift med John Arundell fra Cornwell og hadde tre barn sammen med ham, en datter og to sønner. Sammen med Gerald fikk hun ytterligere tre barn:

De fikk ytterligere tre barn:

Egenrådig[rediger | rediger kilde]

Faren Gerald hadde styrt Irland, hovedsakelig den sørøstlige delen, med en jernhånd, og hadde slått ned flere opprør, men på en ekspedisjon ble han dødelig såret. Han klarte å komme seg tilbake til Kildare hvor han døde i 1513. Gerald ble den 9. jarl av Kildare ved sin fars død og overtok også posisjonen som visekonge av Irland.

Han opprettet Irlands første universitet ved Maynooth i 1518. I de områdene han kontrollerte styrte han som en selvstendig konge lik han far hadde gjort før ham. Selv på høyden av sin makt måtte de begge bøye av for den engelske tronen. Faren hadde tilbrakt 2 år i Tower of London og sønnen i 11 år. Da den 9. jarlen ble kalt til London for atter å svare på anklagen om illojalitet fryktet han at oppholdet kunne bli langvaring. Han ga sin tyveårige sønn Thomas myndigheten som visekonge av Irland i sitt fravær og reiste i februar 1534 til London sammen med sine fem halvbrødre for å svare kong Henrik VIII av England.

Død i Tower of London[rediger | rediger kilde]

I London lot kongen ham arrestere og forvares i Tower of London. Geralds stilling ble ytterligere forverret da ryktene om at han var blitt henrettet kom til Irland. Hans unge sønn Thomas fraskrev seg derfor i juni 1534 sin troskap til den engelske tronen og gjorde seg til leder for et irsk opprør, men som ikke fikk den oppslutning han hadde håpet på. Den 2. september dør Gerald, ikke ved kongens dom, men av naturlige årsaker og antagelig av de generelle dårlige forholdene i fengselet.

Thomas overga seg til den engelske tronen i august 1535 mot løfte om tilgivelse, men Henrik VIII satte løftet til side og sendte ham til Tower of London. Da Irland var blitt fullstendig pasifisert ble han i 1537 sammen med sine fem onkler hengt, trukket og kvartert ved Tyburn.

Thomas ble etterfulgt av sin halvbror Gerald som ble i Italia inntil kong Henrik VIII var godt og vel død i 1547. Han ble den 11. jarl av Kildare.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lyons, Mary Ann (1998): Gearoid Og Fitzgerald, Ninth Earl of Kildare. Dundalk: Dundalgan Press. ISBN 0-85221-135-X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Gerald FitzGerald 
Jarl av Kildare
Etterfølger:
 Thomas Fitzgerald