Geng Biao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geng Biao
Født26. aug. 1909[1]Rediger på Wikidata
Liling
Død23. juni 2000Rediger på Wikidata (90 år)
Beijing
BeskjeftigelsePolitiker, diplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Ambassadør
  • Head of the Central Propaganda Department of the Chinese Communist Party
  • Minister of National Defense of the People's Republic of China Rediger på Wikidata
Utdannet vedMilitary and Political University of Resistance Against Japan
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina[2]
GravlagtBabaoshan revolusjonære gravlund

Geng Biao, 1980

Geng Biao (kinesisk: 耿飚; pinyin: Gěng Biāo, født 26. august 1909 i Liling i provinsen Hunan i Kina, død 23. juni 2000 i Beijing) var en kinesisk politiker og diplomat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Geng Biao ble medlem av Kinas kommunistiske ungdomsforbund i 1925 og prøvde forgjeves å skape en protestbevegelse blant gruvearbeidere i Hunan.[trenger referanse] I september 1930 vervet han seg i Den røde armé og fire år senere deltok han på den lange marsjen.

Under annen sino-japanske krig var han politisk kommissar i en enhet av i Åttende rutearmé, og denne enheten inntok den østre del av Gansu-provinsen.[trenger referanse]

Etter krigsslutt deltok han i meglingsforsøkene med Kuomintang, og etter at den kinesiske borgerkrig utbrøt i 1946 gikk han tilbake til sin enhet og deltok i erobringen av Taiyuan.

Da Folkerepublikken Kina ble grunnlagt ble han utsett til Kinas ambassadør i Sverige samt minister i Danmark og Finland. Han ble senere ambassadør i Pakistan, Burma og Albania.

Den 6. oktober 1976 ble han beordret til å ta kontroll over TV- og radiostasjonene i Beijing for å underlette arresteringen av Firerbanden.[trenger referanse] Den 23. januar 1977 ble han formelt utnevnt til sjef for den sentrale partiledningens såkalte femmannsgruppe med ansvar for den nasjonale propagandasektoren.[trenger referanse] Denne post innehadde han frem til gruppen ble oppløst i 1978, da partiets sentrale propagandadepartement ble gjenopprettet etter å ha blitt avskaffet som institusjon ved kulturrevolusjonens begynnelse i 1966. I og med dette ble Geng da beskikket til sjef (med ministers rang) for kommunistpartiets sentrale departement for internasjonale kontakter.[trenger referanse] I 1978 ble han utsett til visestatsminister i Statsrådet med ansvar for utenrikspolitikk, den militære industri, den sivile luftfart og turisme. I januar ble han medlem av den sentrale militærkommisjon.

I 1981 ble han Kinas forsvarsminister, og ble statsråd det følgende år. I 1983 ble han viseordfører for Den nasjonale folkekongressens stående komité.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000015749, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ BnFs generelle katalog, catalogue.bnf.fr, besøkt 25. mars 2017[Hentet fra Wikidata]