Babaoshan revolusjonære gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Babaoshan revolusjonære gravlund
LandKinas flagg Kina
Oppkalt etterBabaoshan
Kart
Babaoshan revolusjonære gravlund
39°54′28″N 116°14′09″Ø

Noen av gravene, 2012

Babaoshan revolusjonære gravlund (kinesisk: 八宝山革命公墓; pinyin: Bābǎoshān gémìng gōngmù) er Beijings fremste gravsted for revolusjonens helter og høyere regjeringsskikkelser. Gravfeltet ligger i bydistriktet Shijingshan, vest for Beijings sentrum.

Gravfeltet ble etablert som kommunistisk heltegravfelt i 1950, men har en betydelig lengre forhistorie. Tidligere hadde det en lang periode ligget et tempel med et tilliggende buddhistkloster der. Det hele går tilbake til den ledende hoffevnukken Gang Bings død omkring 1410. Yongle-keiseren utropte ham da til guddom og vernehelgen for hoffets evnukker.[1][2] Dessuten gjorde han et område ved utkanten av Beijing til gravfelt for evnukker og bygde en forfedrehall til Gang Bings ære. I 1530 ble forfedrehallen utvidet og fikk det nye navnet Forfedrehallen for de opphøyde helter og lojale (Huguo Baozhong Si), men på folkemunne ble det kalt «Evnukkenes tempel». Tidlig på 1900-tallet var det fremdeles i bruk av evnukkene, og temperlområdet haqdde fått en rekke flerer gårder og haller. I 1950, etter kommunistenes maktovertakelse, ble Evnukkenes tempel gjort til Beijing bys gravfelt for revolusjonære, og navnet ble justert i 1970 til Babaoshan revolusjonære gravlund.[1]

Noen kjente personer gravlagt på Babaoshan[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «View from the Eunuch's Temple». Powerhouse Museum. Besøkt 27. november 2006. 
  2. ^ Pattanaik, Devdutt (2001). The Man Who Was a Woman and Other Queer Tales of Hindu Lore. Haworth Press. s. 13. ISBN 1-56023-181-5.