Geir Sune Tallaksen Østmoe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geir Sune Tallaksen Østmoe
Født14. mars 1985[1]Rediger på Wikidata (39 år)
BeskjeftigelseSjakkspiller Rediger på Wikidata
SøskenLevi André Tallaksen
NasjonalitetNorge

Geir Sune Tallaksen Østmoe (født Geir Sune Tallaksen 14. mars 1985 i Kristiansand) er en norsk sjakkspiller. Han er eldre bror av sjakkspilleren Levi André Tallaksen.

Barne- og juniorår[rediger | rediger kilde]

Geir Sune Tallaksen Østmoe vokste opp som den eldste av tre søsken i Søgne ved Kristiansand, og ble i elleveårsalderen aktiv turneringssjakkspiller i Kristiansand Sjakklubb. Tross svært få unge treningskamerater og turneringer på Sørlandet gjorde han deretter raske fremskritt, og etablerte seg i tolvårsalderen blant Norges sterkeste spillere i sin aldersklasse. Østmoe ble boende i Søgne, og spilte jevnlig lokale turneringer i Kristiansand SK gjennom ungdomsårene. Han sto fra 1999 imidlertid som hovedmedlem i Porsgrunn Sjakklubb, og spilte der på lag sammen med blant andre brødrene Kjetil A. Lie og Espen Lie. Østmoe har senere sterkt fremhevet betydningen miljøet rundt det unge Porsgrunnlaget fikk for sin sjakkmessige og sosiale utvikling.

Med en rekke norgesmesterskap i alderen 12-16 etablerte Østmoe seg som den sterkeste norske spilleren i 1985-årgangen. Han ble i sjakk-NM (landsturneringen) norgesmester for lilleputt i 1998 og for kadett i 2000. I Ungdoms-NM vant han klassen under 12 år i 1997, klassen under 14 år i 1999, og klassen under 16 år i 2001.

Østmoe har en rekke ganger representert Norge i nordiske ungdomsmesterskap, med en sølvmedalje fra 2002 som beste resultat. Han har også seks ganger representert Norge i EM eller VM for ungdom. Sitt sterkeste resultat der fikk han med 18.-plass i EM under 18 år 2003. Østmoes spillestil illustreres av at han under EM i 2003 gikk gjennom de ni rundene mot sterk internasjonal motstand med to seire, ett tap og seks uavgjorte partier.

Lagsjakkprestasjoner[rediger | rediger kilde]

Østmoe forble gjennom sine juniorår den klart sterkeste spilleren i sin årgang blant norske sjakkspillere. At han ikke vant individuelle norgesmesterskap i denne perioden skyldtes i stor grad at han da prioriterte tittelkvalifiserende turneringer i åpen aldersklasse. Østmoe debuterte i NMs eliteklasse som 16-åring i 2001, og deltok deretter aldri i NMs juniorklasse. Han spilte imidlertid med svært god uttelling førstebord for Porsgrunn SKs ungdomsavdeling Brattås USK, som vant NM for juniorlag i 2002, 2003 og 2004. Han har gjennom ti år også vært en nøkkelspiller for Porsgrunn SKs eliteserielag i åpen aldersklasse. Høydepunktet der var klubbens første norgesmesterskap for lag i 2006, som ble vunnet etter en dramatisk omkamp mot Asker SK. Østmoes uventede seier 2-0 mot stormesteren Jonathan Tisdall ble der helt avgjørende for utfallet.

IM-inntegninger og omkamp om NM[rediger | rediger kilde]

Østmoe var i en årrekke trofast deltaker i de internasjonale turneringene på Gausdal, men nådde tross flere gode forsøk aldri frem til noen inntegning i tittelen internasjonal mester der. Sin første inntegning i IM-tittelen fikk han i stedet i eliteklassen under NM i Moss 2006. Østmoe kjempet der sensasjonelt i teten første halvdel av turneringen. Han falt noe av i andre halvdel, men sikret likevel tittelnappet da han i siste runde vant et svært komplisert og dramatisk parti mot sin lagkamerat Magne Sagafos. En ny og enda større fremgang kom under den påfølgende eliteklassen på Hamar i 2007, da Østmoe endte på delt førsteplass sammen med lagkameraten Espen Lie. Dette resultatet medførte at Østmoe tok sin andre IM-inntegning med klar margin, og bare var et halvt poeng unna sin første inntegning i Stormestertittelen. Tallaksen tapte på hjemmebane i Porsgrunn til slutt en svært jevnspilt omkamp om norgesmesterskapet mot Espen Lie, som vant sjette parti etter at alle de fem første hadde endt uavgjort.

Østmoe har av studiemessige og familiære årsaker vært noe mindre aktiv som turneringsspiller i perioden 2007-09, selv om han fortsatt har spilt de aller fleste eliteseriekampene for Porsgrunn. Etter å ha stått over NM 2008 gjorde Østmoe comeback i den rekordsterke eliteklassen i NM 2009, hvor han endte på niendeplass med poengsummen 5.0/9. Han har oppfylt ratingkravet på 2400 og mangler dermed en tredje og avgjørende inntegning på å fullføre sin tittel som internasjonal mester.

Spillestil[rediger | rediger kilde]

Geir Sune Tallaksen Østmoe har helt fra barneårene vært en posisjonell og teknisk sjakkspiller. I åpninger og midtspill fremstår han med en lav prosent feiltrekk. I åpningene er han hovedsakelig en repertoarspiller, som imidlertid har opparbeidet seg et godt kjennskap både til ideer og konkrete varianter. I midtspillet er han en ofte avventende allrounder som har betydelig evne til taktisk variantregning hvis kritiske stillinger oppstår. Sin største styrke som sjakkspiller har Østmoe i sluttspillet, hvor han regnes som en av Norges største eksperter, særlig på ulike tekniske[klargjør] stillinger. Hans evne til å redde vanskelige sluttspill er blitt kjent. I forlengelsen av dette har han ofte vært involvert i lange og tette kamppartier på 6–7 timer, og en tidligere trener[hvem?] har karakterisert ham som en maratonløper av en sjakkspiller.[trenger referanse]

Østmoe har i enkeltpartier ofte klart seg godt mot høyere rangerte spillere, og har vunnet ett eller flere ratede turneringspartier mot nesten alle de norske stormestrene – inkludert Magnus Carlsen og Simen Agdestein.

Geir Sune Tallaksen føyde til Østmoe som nytt etternavn på grunn av ekteskapsinngåelse 1. august 2008. Han representerer sjakklig fortsatt Porsgrunn SK, men har de siste årene bodd i Bergen og studert i et mastergradsprogram ved NHH. Østmoe viste seg tidlig i barneårene å ha absolutt gehør, og har ved siden av studier og sjakk også utviklet sitt musikalske talent som pianist og kirkeorganist. Han er personlig kristen, og har som totalavholdsmann inntatt en klar antirus-holdning.

I 2022 spilte han remis mot verdensmester Magnus Carlsen. I løpet av partiet hadde Carlsen to store sjanser til seier, men overså begge. I forbindelse med remiset vant Østmoe fire elo-poeng.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chessgames.com, Chessgames.com spiller-ID 49523[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://www.fvn.no/sport/i/a70b1E/den-stoerste-presentasjon-i-soerlandssjakkens-historie. 
  3. ^ «Magnus Carlsen's SHOCKING Result...». Besøkt 9. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]