Levi André Tallaksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Levi André Tallaksen
Født13. feb. 1993Rediger på Wikidata (30 år)
Beskjeftigelse Sjakkspiller[1]Rediger på Wikidata
Søsken Geir Sune Tallaksen ØstmoeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
TittelFIDE-mester (2018)
FIDE-rating2 052 (januar 2008)
FIDE-profil (en)

Levi André Tallaksen (født 13. februar 1993 i Kristiansand) er en norsk sjakkspiller. Han er yngre bror av sjakkspilleren Geir Sune Tallaksen Østmoe.

Levi André Tallaksen vokste opp i Søgne utenfor Kristiansand, og inspirert av sin åtte år eldre storebrors fremganger ble han allerede som niåring aktiv turneringsspiller i Kristiansand Sjakklubb. Nasjonalt fikk Levi André Tallaksen sitt gjennombrudd da han høsten 2004 kom på andreplass i klassen under 12 år i NM for Ungdom. Han har hele tiden vært en langt mindre offensiv angrepsspiller enn de aller fleste av sine jevnaldrende konkurrenter, men har likevel blitt en av sin årgangs beste norske spillere grunnet en for alderen svært velutviklet posisjonell forståelse og teknikk.

Med en utpreget solid spillestil og en høy prosent uavgjorte partier, har Levi André Tallaksen hevdet seg best i turneringer med mange runder og god betenkningstid. Han vant sitt første Norgesmesterskap da han gikk til topps i lilleputtklassen under Sjakk-NM i Moss 2006. Lilleputtklassen var det året svært sterk og jevn, og Tallaksen vant til slutt knepent på kvalitetsberegning, foran to andre spillere med samme poengsum. Sitt andre Norgesmesterskap vant han i kadettklassen under Sjakk-NM i Tønsberg 2008. Tallaksen var da forhåndsrangert som nummer en med klar margin, og vant til slutt med halvannet poengs forsprang etter seks vunne og tre uavgjort partier. I den svært sterke juniorklassen under Sjakk-NM i Bergen 2009 var Levi André Tallaksen forhåndsrangert som nummer ti, men endte på femteplass med poengsummen 5.5/9.

Levi André Tallaksen er i 2010 bosatt på Flekkerøy. Han representerer sammen med blant andre sin eldre bror Geir Sune Tallaksen Østmoe nå for Porsgrunn Sjakklubb, og spilte en rekke kamper for klubbens førstelag da det kom på fjerdeplass i eliteserien sesongen 2007-08 og på tredjeplass sesongen 2008-09.

I 2018 studerer Tallaksen master i fysikk ved Universitetet i Stavanger, og har de siste år blitt mer aktiv i sjakkmiljøet. Samtidig har han vist seg å ha et talent for rubiks kube, og spesielt i blindfolded kategorien. I NM i 2017 vant han 3x3x3 Blindfolded, og tok andreplassen i 4x4x4 Blinfolded og 3x3x3 Multi-Blind.

I Sjakk-NM 2017 vant Tallaksen mesterklassen, og kvalifiserte derfor til Eliteklassen i 2018. Her kom han på 11. plass, og var samtidig ikke langt unna å få sitt første IM-napp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ratings.fide.com, FIDE spiller-ID 1505785, besøkt 20. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]