John Dillinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Dillinger
John Dillinger mug shot.jpg
John Dillinger
Født22. juni 1903
Indianapolis, Indiana, USA
Død22. juli 1934 (31 år)
Chicago
skuddsår
Beskjeftigelse BankranerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Crown Hill CemeteryRediger på Wikidata
Dømt forBankran, tyveri og drap
Signatur
John Dillingers signatur

John Herbert Dillinger (født 22. juni 1903 i Indianapolis i Indiana i USA, død 22. juli 1934 i Chicago) var en amerikansk bankraner som herjet i depresjonstiden. Han ble kalt USAs «samfunnsfiende nr. 1» og hans kriminelle virksomhet, sammen med blant andre Bonnie & Clyde og Ma Barker, tiltrakk seg pressens og publikums interesse i det som ble kalt «public enemy era» 193134. Filmen Public Enemies fra 2009 er basert på Dillinger forbrytelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede som 22-åring ble han idømt en lang fengselsstraff for forbrytelser som han hadde begått. Da han slapp ut etter endt soning samlet han en bande og utførte en rekke bankran, plyndring av våpenlager og mord. I 1934 drepte han en fangevokter og klarte å flykte fra fengsel. Igjen samlet han en bande og la ut på et nytt forbrytertokt som omfattet flere bankran. Det ble utlovet en belønning på $10 000 for Dillingers hode eller $5 000 til den som kunne gi informasjon som førte til at han ble pågrepet. Det førte til at et enormt oppbud av politi, et av de største i USAs historie, var på jakt etter ham. Til tross for dette klarte han i flere måneder å unnslippe lovens lange arm.

Død[rediger | rediger kilde]

22. juli 1934 ble han skutt av FBI-agenter da han kom ut fra et kinolokale i Lincoln Park-området i Chicago. Der hadde han sett filmen Manhattan Melodrama sammen med venninnen Polly Hamilton og Ana Cumpanas (alias Anna Sage). Anna Sage kom opprinnelig fra Romania og var en horehusmadam som stod på listen til å bli utvist fra USA. Hun hadde fått til en avtale med Purvis og FBI om at dersom hun sørget for at de kunne arrestere Dillinger, skulle hun ikke sendes ut av landet. Anna Sage hadde avtalt med agent Melvin Purvis at hun skulle ha å seg en kjole som var oransje og hvit, lyset gjorde at denne så mer rød ut og dermed var inntrykket av at «kvinnen i rødt» var forræderen. Hun hadde denne kjolen for å være lett gjenkjennelig i folkemengden. Da Dillinger, Hamilton og Sage forlot kinoen den kvelden, ga Purvis, som stod ved døren et signal om at Dillinger kom ut. Han gjorde dette ved å tenne en sigar. Dillinger snudde på hodet og stirret rett på Purvis da han kom gående ut, kikket over gate, tok noen skritt frem, og grep etter pistolen sin og løp inn i et smug ved siden av teatret.[1] Dillinger ble skutt i ryggen og drept. Dagen etter ble det funnet en epitaf skrevet av en ukjent med kritt på veggen i smuget der Dillinger hadde løpt:

Stranger, stop and wish me well,
Just a prayer for my soul in Hell.
I was a good fellow, most people said,
Betrayed by a woman all dressed in red.

Fremmede, stopp og ønsk meg vel,
Bare en bønn for min sjel i helvete
Jeg var en bra kar, det sa de fleste,
Forrådt av en kvinne i rødt.[2]

Selv om Sage hadde holdt ord og «gitt» FBI Dillinger, ble hun deportert til Romania i 1936 der hun døde elleve år senere. John Dillinger ble gravlagt på Crown Hill Cemetery i Indianapolis. Gravstenen hans er ofte blitt vandalisert av suvenirjegere som tar med seg biter av den som minne.

Referanser[rediger | rediger kilde]