Frank Costello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frank Costello
Frank Costello - Kefauver Committee.jpg
Født26. januar 1891[1][2][3]
Cassano allo Ionio
Død18. februar 1973[1][2][3] (82 år)
New York
Gravlagt Saint Michael's Cemetery
Beskjeftigelse Kriminell
Nasjonalitet USA

Frank Costello (født 26. januar 1891, død 18. februar 1973) tilhørte den italiensk-amerikanske mafiaen og var en av de mektigste og mest innflytelsesrike mafialederne i amerikansk historie. Hans kallenavn var «The prime minister of the mob» («mafiaens statsminister»). Han ledet Genovese-familien.

Tidlig i livet[rediger | rediger kilde]

Frank Costello født Francesco Castiglia i Lauropoli, Calabria i Sørvest-Italia. Da han var fire år gammel flyttet han og familien til New York. De bosatte seg i Harlem, som var slumområde. Da Castello var 14 år, robbet han utleieren av familiens leilighet maskert med ett svart skjerf over ansiktet. Verten kjente ham igjen og informerte politiet. Costello fant opp et alibi som ble godtatt av politiet og slapp unna.

I 1908 og 1912 ble han siktet for overfall og ran, men ble frikjent for begge tilfellene. I en alder av 24 ble Costello dømt til ett års fengsel for å ha vært i besittelse av ett våpen.

Politisk Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Costello var en ekspert når det kom til å få politikere, dommere o.l. på sin side. Han brukte gjerne mafiaens penger for å sikre seg gode forbindelser for fremtiden. Han ble omtalt i pressen som den som eide alle. Costello hjalp dem med tjenester og samlet penger for dem. Når det kom til dommere på forskjellige nivåer i systemet, refererte Costello til dem som «My Boys» (mine gutter).

Tidlig på 1920-tallet var hans beste venner Charles «Lucky» Luciano, en sicilianer og Meyer Lansky, en polsk jøde. For å beskytte sine investeringer betalte de USD $10 000 pr. uke får å «smøre» politikommissærenes kontor. Slik ble Frank Costello kjent som "The Fixer", ("Fikseren" eller "Smøreren").

Castello ble en viktig brikke i den nasjonale kriminelle foreningen. Gjengene samarbeidet og Costello sørget for beskyttelse. Han fikk rettighetene til gambling i det lukurative Lucianamarkedet. Og han ble hyllet av alle mafiafamilienes overhoder som «The Prime Minister of the Mob» (mafiaens statsminister).

Drapsforsøket[rediger | rediger kilde]

Krangelen mellom Costello og Vito "Don Vito" Genovese om hvem som skulle lede familien, (Genovese var underboss og mente at det var han som var den rette til å styre familien, ikke Costello) toppet seg da Genovese fikk gjennomført ett forsøk på å ta Costellos liv. På veg til huset sitt, ble Costello skutt i hodet av en leiemorder, Vincent «The Chin» Gigante, som angivelig skal ha advart Costello før han skjøt med å rope: «Frank, dette er til deg!». Costello snudde seg rundt og dukket da han forstod hva som holdt på å skje. Kulen traff Costello i det høyre øret, og var så vidt i berøring med nakken. Gigante løp av sted uten å fullføre jobben ordentlig. Så store politistyrker søkte etter Gigante at han omsider valgte å melde seg selv. Aldri før eller etter har dette skjedd i mafiaens historie. Genovese utnevnte seg selv til familiens nye overhode, selv om angrepet på Costello var mislykket.

En stund etter, gikk Costello til Genovese og gjorde det klart at han ønsket fred, og ikke ville forsøke å ta tilbake plassen som familiens overhode. Genovese gikk med på å frede Costello, og han fikk tillatelse til å pensjonere seg.

Costello fikk omsider sin hevn over Genovese, da han klarte å få Genovese, samt flere tiltalt etter en narkotikarassia med hjelp fra Luciano og Meyer Lansky. Genovese ble arrestert og fikk en dom på 10 år i 1959, og døde i fengsel.

Fratredelsen[rediger | rediger kilde]

Etter at Costello meldte sin fratredelse fra mafiaen, var likevel hans siste år travle. Mafiabosser som Carlo Gambino samt andre, besøkte fortsatt Costello på Waldorf-Astoria hotell for å vise respekt. I 1973 døde han av hjerteinfarkt på ett Manhattansykehus i en alder av 82. Frank Costello ble en legende og over 1000 mennesker kom i begravelsen.

Rollefigurer som er basert på Castello[rediger | rediger kilde]

Karakteren Vito Corleone i Gudfaren I, skal angivelig være basert på Frank Castello. Vito har likhetstrekk som den raspete stemmen, og omfattende politiske forbindelser, Også i filmen The Departed, er rollefiguren Frank Castello basert på nettopp han.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Frank Costello, biography/Frank-Costello
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Frank Costello, 236
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Frank Costello, w6k76m3k

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Biografi og bilder av Frank Castello