Frank Costello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Frank Costello (født 26. januar 1891, død 18. februar 1973) tilhørte den italiensk-amerikanske mafiaen og var en av de mektigste og mest innflytelsesrike mafiabossene i amerikansk historie. Hans kallenavn var «The prime minister of the mob» («mafiaens statsminister»). Han ble boss over Genovese-familien.

Tidlig i livet[rediger | rediger kilde]

Frank Costello født Francesco Castiglia i Lauropoli, Calabria i sørvest Italia. Da han var fire år gammel flyttet han og familien til New York. De bosatte seg i Harlem, som allerede var blitt til ett slumområde. Da Castello var 14 år, robbet han utleier verten til familiens leilighet, med ett svart skjerf over ansiktet som maske. Verten kjente han igjen, og informerte politiet. Costello fant opp ett alibi som ble godtatt av politiet, så han slapp unna.

I 1908 og 1912 ble han siktet for overfall og ran, men ble frikjent for begge tilfellene. I en alder av 24 ble Costello dømt til ett års fengsel for å ha vært i besittelse av ett våpen.

Politisk Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Costello var en ekspert når det kom til å få politikere dommere o.l. på sin side. Han brukte gjerne mafiaens penger for å sikre seg gode forbindelser for fremtiden. Han ble omtalt i pressen som den som eide alle. Costello hjalp dem med tjenester og samlet penger for dem. Når det kom til dommere av forskjellige grader i systemet, refererte Costello dem som «My Boys» (mine gutter).

Tidlig på 1920-tallet var hans beste venner Charles «Lucky» Luciano en Sicilianer og Meyer Lansky en polsk jøde. Ved midten av 1920-tallet var trioen veldig reke på grunn av sine kriminelle virksomheter. For å beskytte deres investeringer betalte de USD $10,000 pr. uke får å «smøre» direkte inn i Politi kommissærenes kontor. Slik ble Frank Costello kjent som "The Fixer", ("Fikseren" eller "Smøreren").

Castello ble en veldig viktig brikke i den nasjonale kriminelle foreningen. Gjengene samarbeidet og Costello forsynte dem bed beskyttelse. Han fikk rettighetene til gambling i det lukrative Luciana markedet. Og han ble hyllet av alle mafia familienes overhoder som «The Prime Minister of the Mob» (Mafiaens Statsminister).

Drapsforsøket[rediger | rediger kilde]

Krangelen mellom Costello og Vito "Don Vito" Genovese om hvem som skulle lede familien, (Genovese var Underboss og mente at det var han som var den rette til å styre familien, ikke Costello) toppet seg da Genovese fikk utført ett forsøk på å ta Costello`s liv. Påveg til hans hus, ble Costello skutt i hodet av en leiemorder med navnet Vincent «The Chin» Gigante, som angivelig skal ha advart Costello før han skjøt med å rope: «Frank, dette er til deg!». Costello snudde seg rundt og dukket da han forstod hva som holdt på å skje. Kulen traff Costello i det høyre øret, og var så vidt i berøring med nakken. Gigante løp av sted uten å fullføre jobben ordentlig. Så mange politi kom etter Gigante at han omsider valgte å melde seg selv. Aldri før eller etter har dette skjedd i mafiaens historie. Genovese gikk så å utnevnte seg selv som familiens nye boss, selv om angrepet på Costello var mislykket.

En stund etter, gikk Costello til Genovese og gjorde det klart at han ønsket fred, og ville ikke gjøre noen forsøk på å ta tilbake sin plass som familiens overhode. Genovese gikk med på å la Costello`s liv være i fred, og fikk tillatelse til å pensjonere seg.

Costello fikk omsider sin hevn over Genovese, når han klarte å få Genovese, samt flere tiltalt etter ett narkotika rassia. Med hjelp fra Luciano og Meyer Lansky. Genovese ble arrestert og fikk en dom på 10 år i 1959, og døde etter hvert i fengsel.

Fratredelsen[rediger | rediger kilde]

Etter Costello meldte sin fratredelse ifra mafiaen, var likevel hans siste år travle. Mafia bosser som Carlo Gambino samt andre, besøkte fortsatt Costello på Waldorf-Astoria hotell for å vise respekt. I 1973 døde han av hjerteinfarkt på ett Manhattan sykehus i en alder av 82. Frank Costello ble en legende og over 1000 mennesker kom i begravelsen.

Rollefigurer som er basert på Castello[rediger | rediger kilde]

Karakteren Vito Corleone i Gudfaren I, skal angivelig være basert på Frank Castello. Vito har likhetstrekk som den raspete stemmen, og enorm politiske forbindelser, Også i den nye filmen The Departed, er rollefiguren Frank Castello basert på nettopp han.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Biografi og bilder av Frank Castello