Gampefossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gampefossen
FylkeViken
KommuneRingerike
Posisjonskart
Gampefossen ligger i Viken
Gampefossen
Gampefossen
Gampefossen (Viken)

Gampefossen er et cirka 15 meter høyt fossefall som ligger i Holtbekken, like før denne renner ut i Randselva, i LivmarkaVesterntangen i Ringerike kommune i Buskerud. Fossen ligger utilgjengelig til. Det er bare mulig og ta seg dit til fots. Enklest er det å følge Livveien til Holtbekkveien, og så følge denne til man kommer over en bekk - Holtbekken. Denne må man følge motstrøms gjennom tett krattskog til man når fossen, som stuper ned en bratt fjellknatt.[1][2]

Holtbekken drenerer områder i Haugsbygd, helt opp mot RingkollenKrokskogen. Vannføringen i Holtbekken er normalt svært beskjeden, men under flom kan fossen være et praktfullt skue. Opphavet til navnet på fossen er ukjent, selv om flere har antydet at det kanskje var en hest som falt ned der en gang i tiden. Teorien savner imidlertid både dokumentasjon og referanser.

Trolig er det også den stupbratte fjellknatten som er opphavet til navnet Klette, et nå nedlagt gårdsbruk som lå på flaten ovenfor fossen, like ved Vestern. Klette var også kjent som Ødegaarden i senere tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olav Norheim (8. februar 2011). «Gampefossen». Historien her vi bor. Besøkt 15. februar 2018. 
  2. ^ Per Martin Nordli (7. januar 2017). «Mikroeventyret nær deg». ringblad.no. Ringerikes Blad. Besøkt 15. februar 2018.