Gammel jegermarsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gammel jegermarsj er en marsj skrevet for musikkorps av Frederik Schiöldberg i 1799. Den kalles i noen sammenhenger også Gammel Norsk Jegermarsj. Det antas at marsjen har enda eldre tradisjoner og at Schiöldberg kun var den første som skrev noter på den. Marsjens utbredelse i Mellom-Europa bekrefter også denne antagelsen.

Gammel jegermarsj er antagelig den mest spilte komposisjon i norske skolekorps gjennom alle tider hvis vi ser bort fra nasjonalsangene. Den er ofte på konsertrepertoaret til Hans Majestet Kongens Gardes Musikktropp, ved nesten samtlige av deres oppmarsjer, alltid på slutten av drillprogrammet og etter at hovedavløsningen har blitt gjennomført på Slottsplassen når musikktroppen er tilstede. Siden 1888 har marsjen vært en del av seremonien ved vaktavløsning på Slottet, da Oscar II henvendte seg til Ole Olsen som dengang var leder for 2. brigades musikkorps i Kristiania. Olsen skrev da et nytt arrangement som han instruerte inn sammen med seremonien for vaktavløsing, og denne tradisjonen har fortsatt frem til idag.

Denne marsjen har også høyst offisielle tradisjoner i kongehuset, og når den kongelige prosesjon ankommer offisielle middagerSlottet, er det alltid akkompagnert av Gammel jegermarsj.

Det er senere skrevet flere forskjellige arrangement av marsjen, men de mest utbredte og benyttede er arrangementene skrevet av Øyvind Strand, Kjell Hagen og Idar Torskangerpoll. På kontinentet kan man imidlertid finne arrangementer og innspillinger som avviker betydelig fra hvordan den tradisjonelt har blitt spilt i Norge.

Marsjen var en av de nominerte da Norges nasjonalmarsj skulle kåres i 2018 da Norges Musikkorps Forbund (NMF) fyller 100 år og Forsvarets musikk fyller 200 år.[1]

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

  • Medlemmer av 2.den Brigades Musikkorps. Innspilt i Kristiania cirka oktober 1907. Utgitt på de akustiske 78-platene Gramophone 80352, Gramophone 3-40497 og Gramophone 280028.[2]

Satire[rediger | rediger kilde]

Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen har med konstellasjonen Knutsen & Ludvigsen utgitt en barnesang kalt Gammel negermarsj som har en humoristisk og politisk ukorrekt tekst. Tekst og melodi på denne satiriske sangen har forøvrig ingen kobling til marsjen.

Barne-tv-serien Klabb og Babb som første gang ble sendt i 1976 hadde jegermarsjen med en egen tulletekst som kjenningsmelodi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kåring av Norges nasjonalmarsj». musikkorps.no. Besøkt 9. januar 2018. 
  2. ^ Liliedahl, Karleric: The Gramophone Co Acoustic Recordings in Scandinavia, Stockholm 2002, s. 93

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]