Øyvind Strand (dirigent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øyvind Strand
Født1956
Beskjeftigelse Musiker, dirigent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Telemark fylkeskommunes kulturpris (2003)

Øyvind Strand (født 1956) er en norsk musiker, komponist, dirigent og kulturentusiast, født i Drangedal og bosatt i Skien. Han har vært dirigent i Musikkforeningen Suoni siden 1980, og er også dirigent for Gimsøy skolemusikk (siden 1977) og koret Canto Libre (siden 1995). Han er også en del av originalbesetningen i tradjazzbandet Bratsberg Amt Jazzorkester, stiftet i 1978. Han har i en årrekke vært engasjert som dirigent ved Musikksommerleirene på Kvitsund i Telemark i regi av Norges Musikkorps Forbund, og han har sittet i styret for NMF Telemark, NMF Sør og Telemarkkonsertar AS. Han er leder i Telemark Kulturnettverk, leder i Skien Musikkråd og styremedlem i Norsjø Kammermusikkfest. Han har også vært med på å organisere og arrangere store musikkfestivaler i Skien, som Nordisk Baltisk Korfestival og Landsfestivalen for kor. Siden 1999 har han dirigert Vintertreff for voksenkorps, et samarbeidsprosjekt på tvers av fylkesgrensene. Han har vært dommer i ulike musikkonkurranser og benyttes ofte som konferansier, kåsør, foredragsholder og gjestedirigent ved kurs og seminarer.

Øyvind Strand har komponert flere marsjer som er blitt populære, bl. a. Telemark Bataljon, Biograf, Himmelstuperne og Ambassadør, komponert teatermusikk, samt arrangert en mengde musikk for orkester, korps, kor, revy og teater. Hans musikk er etterspurt og spilles av mange norske korps, bl. a. av forsvarskorpsene, og marsjen Telemark Bataljon ble brukt som felles avslutningsmarsj på Norsk Militær Tattoo i Oslo Spektrum i 2016. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 komponerte han, på bestilling fra Telemark Kulturnettverk, marsjene Hønemarsj (bygd på Pål sine høner) og Nordmannen (bygd på Mellom bakkar og berg). I 2017 komponerte Strand marsjen "Landlov" på bestilling fra Kongelige Norske Marines Musikkorps, tilegnet kommandørkaptein Truls Sanaker som gikk av med pensjon. Samme år fullførte han "Three Spirituals" for sopran, blandet kor og blåseorkester og han komponerte marsjen "På skinner" i forbindelse med 100-årsjubiléet for Bratsbergbanen og "Vannveien" til Telemarkkanalens 125-årsjubileum.

Særlig som dirigent for Musikkforeningen Suoni har Strand vært initiativtager til og gjennomført store samarbeidsprosjekter mellom korps, kor og solister, ofte profesjonelle sangere, skuespillere og musikere. Til disse produksjonene arrangerer han mye av musikken. I 1995 satte de opp musikkspillet Sommer i Tyrol og to år senere produserte de kabareten Evert, basert på Evert Taubes liv og musikk. I denne sammenheng har han arbeidet med artister som Elisabeth Andreassen, Eli Kristin Hansveen, Ingebjørg Bratland, Lina Johnson, Lars Klevstrand, Anders Vangen, Didrik Solli-Tangen, Lasse Kolstad, Harald Heide-Steen jr., Ole Edvard Antonsen, Frøydis Grorud, Guttorm Guttormsen, Knut Buen og Bjørn Vidar Solli.

For sitt lange virke i Telemarks kulturliv har Øyvind Strand mottatt flere priser og erkjentligheter:

  • 1993: Hydros Kulturstipend
  • 1997: Skien kommunes kulturpris
  • 2003: Skien Bys Vels Fortjenestemedalje
  • 2003: Telemark fylkeskommunes kulturpris
  • 2005: Porsgrunn Kultursenters Gledespris
  • 2008: Sparebank 1 Telemarks kulturpris
  • 2012: Herøya Industriparks kulturpris
  • Fra Norges Musikkorps Forbund er han hedret med både Hederstegn for dirigenter og Fortjenestemedaljen.
  • I forbindelse med hans 60-årsjubileum i 2016, ble det avholdt en stor veldedighetsgalla i Ibsenhuset i Skien, der inntektene gikk til opprettelsen av Øyvind Strands Musikkfond.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.