Galteefjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Galteemore er det høyeste fjellet i Galteefjellene.

Galteefjellene, engelsk Galtee Mountains og irsk Na Gaibhlte er en fjellkjede i provinsen Munster sentralt på øya Irland. Kjeden strekker seg gjennom grevskapene Limerick, Tipperary og Cork. Galteefjellene er den høyeste fjellformasjonen i det irske innlandet, og har form som en høy rygg som stiger bratt opp fra det omliggende slettelandskapet. Den høyeste toppen i Galteefjellene er Galteemore, som med sine 920 meter over havet også er det høyeste fjellet i hele provinsen Munster.

Galteefjellene ble formet under den kaledonske foldingen, som fikk de underliggende silurske bergartene til å foldes sammen i store rygger. De silurske bergartene var imidlertid relativt myke, og ble raskt utsatt for erosjon. Det eroderte støvet fra disse bergartene dannet i løpet av flere millioner år gammel rødlig sandstein (Old Red Sandstone) som er en betraktelig hardere steintype. Galteefjellene består av sandstein med en kjerne av mykere silurske bergarter.

To lengre perioder med breaktivitet har påvirket området. De rudne toppene i Galteefjellene ble formet siden de høyeste toppene lå over isen og ble utsatt for gjentatt vekselvirkning mellom frost og mildvær. Dette førte til all løssteinen som i dag dekker toppene. Breene formet også botner høyt på fjellsidene, som nå er små innsjøer.

Området har en lang tradisjon for melkeproduksjon. Mitchelstown, på Cork-siden av fjellene og Tipperary på nordsiden er de viktigste byene i området.


Koordinater: 52°22′N 8°09′V