Gallisk hane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den galliske hane på et monument over girondenerne i Bordeaux

Den galliske hane er et symbol for Frankrike og franskmenn, og et fransk nasjonalsymbol. Selv om hanen nå har blitt et fransk nasjonalsymbol, har den i andre land tidvis vært benyttet som et nedsettende symbol på franskmenn og Frankrike.

Allmenn symbolikk[rediger | rediger kilde]

Hanen er et symbol for årvåkenhet og vaktsomhet, den som varsler soloppgang og bærer bud om en ny dag idet mørket viker for lyset. Allerede i antikkens Hellas var hanen forbundet med guder som Helios og Apollon, mens den hos romerne særlig var knyttet til Janus. I kristen symbolikk er hanen forbundet med apostelen Peter.

Tanken om at den galliske hanen har sitt opphav i romertiden, fordi det latinske ordet for hane er gallus, et ord som også ble benyttet om innbyggerne i Gallia, er ikke riktig. Romerne benyttet villsvinet som symbol for Gallia.

Hanen som nedsettende symbol[rediger | rediger kilde]

Fra 1300-tallet av ble hanen i benyttet som spottende symbol for den franske konge og Frankrike i nabolandene. Hanen figurerte her sammen med løven, symbol for blant annet England, Venezia, Spania og Nederlandene, og ørnen, keiserens og Tysklands symbol. Gradvis fikk også hanen aksept som symbol for franskmenn og det franske innad i Frankrike.

Hanen som symbol for det franske folk[rediger | rediger kilde]

Republikkens segl fra 1848. Hanen er å finne på roret, nede til høyre
Den galliske hane i kamp med den tyske ørn, karikatur på forsiden av Le Rire i 1914

Gjennomslaget for hanen som nasjonalsymbol kom under den franske revolusjon. Hanen kom alt i 1789 opp som symbol for folket, tredjestanden, som motpart til de kongelige heraldiske liljer. I 1791 ble det slått en mynt med hanen som motiv og dette hjalp til med å popularisere symbolet blant folket. Etter at monarkiet falt, kom hanen med i Frankrikes statssegl.

Hanen var også på tale som symbol for keiserriket, men Napoléon valgte i stedet den fornemmere ørnen. Under den andre republikk kom hanen i 1848 med i republikkens segl, der den var plassert på roret republikkens personifikasjon holder i. Også under den tredje republikk var hanen et flittig benyttet symbol, blant annet på mynt og frimerker.

Hanen i våre dager[rediger | rediger kilde]

Ettersom hanen, som et simpelt husdyr, ikke er et entydig flatterende symbol, veksler dens anseelse og utbredelse. I våre dager er den mest utbredt som symbol innenfor idretten. Hanen er symbol for Fédération française de rugby og for Frankrikes landslag i rugby, som går under kallenavnet les coqs. Også Fédération Française de Football har en hane i sitt emblem. Sportsutstyrsfirmaet Le Coq Sportif tar sitt navn og varemerke etter den galliske hanen.

Hanen er også symbol for Vallonia, det fransktalende Belgia.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drapeau». Connaître la Wallonie (fransk). Besøkt 8. april 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Michel Pastoureau: Les emblèmes de la France, Paris: Editions Bonneton, 1998, s. 62–83
  • Michel Pastoureau: «The Gallic Cock», i Pierre Nora: Realms of memory. The Construction of the French Past. III: Symbols, New York: Columbia University Press, 1998, s. 404–430