Göbekli Tepe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Göbekli Tepe
Göbekli Tepe
Fra de arkeologiske funnene i Göbekli Tepe
LandTyrkia Tyrkia
StedŞanlıurfa
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 42. sesjon i 2018. Referansenr. 1572.
Kriterium I, II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Funnstedet Göbekli Tepe ved byen Urfa i Anatolia i Tyrkia.

Göbekli Tepe er et arkeologisk funnsted i Anatolia i Tyrkia, hvor det er funnet rester av monumentale rituelle bygninger, men ingen bolighus. Stedet ligger på en fjelltopp nær byen Urfa, og ble utgravd at tyske arkeologer fra 1994, anført av Klaus Schmidt ved Det tyske arkeologiske institutt i Istanbul.

Dateringen ligger fra 10 000 f.Kr og et par tusen år framover i tid, en tysk kilde oppgir 9000 f.Kr med henvisning til Schmidt.[1] Det er ikke funnet spor etter domestiserte plante- eller dyrearter (domestisering), alt konsum synes å basere seg på ville arter, eller kanskje på korn- og matvarer importert fra landsbyer i de nærliggende Karacadag-fjellene 30 km unna.

Göbekli Tepe inneholder flere rituelle bygninger med T-formede steinmonolitter av samme type som er funnet i blant annet Nevali Cori. På monolittene er det avbildninger av løver, okser, fugler, slanger, traner, storker, svaner og skorpioner. Strukturene er opptil 3 meter høye og veier inntil 7 tonn.

Arkeologen Brian Hayden har tolket funnene på en måte som bygger opp om den såkalte gildeteorien for fremveksten av jordbruk i den såkalte fruktbare halvmåne. Han mener at hierarki og samfunnsmakt kom forut for jordbruk, og at økende sosial konkurranse mellom tettere befolkede jegergrupper, og større fokus på gaver og etegilder kan ha utviklet hierarkiske samfunn som siden akselererte denne utviklingen ved overskuddsproduksjon gjennom landbruk.

Göbekli Tepe ble i 2018 oppført på Unescos verdensarvliste.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Der Spiegel 3.juni 2006, artikkelen refererer til studier foretatt ved Max Planck Institute for Plant Breeding Research i Köln og intervjuer Klaus Schmidt.
  2. ^ «Göbekli Tepe», UNESCO World Heritage Centre. Lest 1. juli 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Scarre, Chris (red), The Human Past, Hudson&Thames, London 2005.
  • Roger Matthews, Archaeology in Mesopotamia, Routledge 2003, side 90-92.
  • Brian Hayden,: «A new overview of domestication», i T.D. price og A. B. Gebauer (red), Last Hunters – First Farmers, School of American Research Press, Santa Fe 1995, side 273-299.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]