Gérard Latortue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gérard Latortue
Latortue.jpg
Født19. juni 1934 (83 år)
Gonaïves
Beskjeftigelse Diplomat, politiker
NasjonalitetHaiti

Gérard Latortue (født 19. juni 1934 i Gonaïves i Haiti) var statsminister i Haiti fra 12. mars 2004 til 9. juni 2006. Han hadde før dette vært embedsmann i FN i mange år, og hadde en kort periode i 1988 vært utenriksminister under regjeringen Leslie Manigat i Haiti.

I februar 2004 ble president Jean-Bertrand Aristide som følge av et statskupp avsatt som president og sendt i eksil. Latortue ble utpekt til regjeringssjef for en overgangsregjering den 9. mars, mens han ennå bodde i USA, og han ble tatt i ed tre dager etter. De internasjonale intervensjonsstyrker innsatte et de vises råd – et organ som ikke var hjemlet i haitisk lovverk – som utvalgte Latortue.

Hans regjering ble anerkjent av USA, Canada og Den europeiske union, men noen andre – Jamaica, St. Kitts og Nevis, Venezuela og Cuba, såvel som Den afrikanske union – markerte sin avstandtagen og erklærte offisielt at de ikke anerkjente denne regjeringen. Regjeringen ble også møtt med motstand av det haitiske politiske parti Fanmi Lavalas.

De påfølgende år ble preget av en stadig kapitalflukt av utenlandsk kapital og emigrasjon av menneskelige ressurser (særlig fra landets økonomiske elite, som gjennom 184-gruppen hadde støttet kuppet mot Aristide og hadde bidratt sterkt til den nye regjeringen), og tiltakende gjengkriminalitet og opptreden av privatmilitser (særlig i og rundt Port-au-Prince. Mange av de væpnede gruppenes medlemmer hadde tidligere vært med i Det haitiske væpnede styrker (som ble oppløst av Aristide) eller var fra den kriminelle gategjengen Chimere som hadde støttet Aristide.

En rekke menneskerettsorganisasjoner har fremlagt dokumentasjon om massakrer som skal ha vært utført av politets dødsskvadroner for Latortue-regjeringen. Journalisten Abdias Jean ble drept av styrker tro mot Latortue-regjeringen og andre journalister som Jean Ristill og Kevin Pina ble tidvis satt i fengsel. Hundrevis av Lavalas-aktivister og -politikeres ble illegalt fengsalet, og flere tusener ble drept, ble det fremholdt. Blant dem som ble politiske fanger på denne tiden var presten Gerard Jean-Juste, Yvon Neptune og Ronald Dauphin.

I 2006 ble Latortue etterfulgt av Jacques-Édouard Alexis.

Latortue var senere leder av en valgobservatørdelegasjon fra La Francophonie i Togo under parliamentsvalgene der i 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]