Gåselever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En hel foie gras

Gåselever, eller foie gras (fransk: fet lever) lages av lever fra gjess. Siden tvangsforing blir brukt for å fete opp leveren til gåsen, er det ulovlig å produsere dette i de fleste land. Andelever er tilsvarende, men smaker av and. Begge disse blir stort sett importert fra Frankrike, men også noe fra Ungarn.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Det er vanlig å tvangsfôre gjess for å få ekstra stor og fet lever. Metoden brukes også for å fremstille gåseleverpostei (Paté de Foie Gras) som gjerne blir smakstilsatt med trøffel. Fôringsmåten har vakt stor motstand. Fuglene tvangsfôres med en metode som på fransk heter «gavage». Det betyr at et langt rør blir presset ned i fuglenes spiserør og deretter pumpes magen full av en fett- og karbohydratrik matblanding. Dette gjentas to til tre ganger daglig i ca. en måned før fuglene slaktes. De unaturlige store mengdene med mat fuglene daglig tvinges i gjør at store mengder fett lagres i leveren. Dette er egentlig en naturlig mekanisme som kalles leversteatose og som gjør at trekkfugler kan lagre store mengder fett før de trekker til sitt sommer- eller vinterhabitat. I naturen kan leveren øke til over dobbelt av normal størrelse, men ved tvansfôring kan leveren bli økt til 10 ganger sin opprinnelige størrelse. «Gavage» er forbudt i flere land, blant annet Norge. Til tross for et forbud mot produksjon er det tillatt å importere og selge gåselever her i landet. Flere norske butikkjeder har valgt å ta produktet ut av sitt varesortiment av hensyn til dyrevelferd.[1]

Tilberedelse[rediger | rediger kilde]

Tilberedt foie gras

Den enkleste måten å tilberede gåselever på er å skjære den i ca. 1 cm tykke skiver. Man varmer en stekepanne, og uten fett i pannen legger man skivene i. (Fett brukes ikke, da leveren er fet i utgangspunktet). Man lar den steke i ca. 1 min, har på salt og grovkvernet pepper, og snur den. Legges opp på tallerkenen, og man kan ha brød, eplesyltetøy og portvin ved siden av.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen mangler oppslag i Wikidata