Fyrstinne Olgas orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for 1. klasse av Fyrstinne Olgas orden
Ordenstegn for 2. klasse av Fyrstinne Olgas orden
Ordenstegn for 3. klasse av Fyrstinne Olgas orden

Fyrstinne Olgas orden (ukrainsk: Орден княгині Ольги) er en ukrainsk orden innstiftet 15. august 1997 av president Leonid Kutsjma for å belønne fortjenstfull innsats av kvinner. Den er oppkalt etter storfyrstinne Olga av Kyiv (ca. 900–969), som var gift med storfyrst Igor I av Kyiv og som fra 945 var regent over Kyiv-Rus for sin mindreårige sønn Svjatoslav. Ordenen rangerer etter Ordenen for mot, men foran Daniel av Galicias orden. Fyrstinne Olgas orden tildeles av Ukrainas president.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Fyrstinne Olgas orden er inndelt i tre trinn:

  • 1. klasse
  • 2. klasse
  • 3. klasse

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Fyrstinne Olgas orden består av en oval hvitemaljert medaljong med Olgas helgenbilde i midten. Hun er framstilt med løftede armer og med glorie om hodet. Kvinnefiguren er omgitt av en krans besatt med fire rektangulære ametyster, satt slik at de danner en korsform. Ordenstegnet er opphengt på båndet med et element bestående av en oval med Ukrainas statsemblem, treforken, og grener av krossved, samt korslagte metallbånd til feste i ordensbåndet. For 1. klasse er hele medaljongen og båndelementet forgylt, for 2. klasse er kransen forgylt mens bildet av Olga og båndelementet er i sølv og for 3. klasse er alt i sølv. Ordenstegnene er nummerert og serienummeret er å finne på revers.

Ordensbåndet er i lilla og hvitt. For 1. klasse har båndet hvit midtstripe med smale lilla kantstriper. Båndet for 2. klasse er lilla med hvit midtstriper og båndet for 3. klasse er lilla med to smale hvite midtstriper.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Fyrstinne Olgas orden tildeles kvinner som har gjort seg fortjent med innsats i statens tjeneste, innen næringsliv, utdanning, forskning, kultur og i andre deler av samfunnslivet. Den tildeles også for oppfostrelse av barn. Utnevnelse skjer først til ordenens laveste grad, med påfølgende forfremmelser etter minimum tre år i hver grad. Utlendinger kan også tildeles ordenen og kan utnevnes direkte også til høyere trinn.

Kilder[rediger | rediger kilde]