Svjatoslav I av Kyiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svjatoslav I av Kyiv
Fødtca. 942[1]Rediger på Wikidata
Kyiv
Død972[2][1]Rediger på Wikidata
Dniprostrykene (Kyivriket)
BeskjeftigelseDiplomat, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Fyrste av Kiev (945–972)
  • Grand Prince of Novgorod (945–969) Rediger på Wikidata
EktefellePredslava
Partner(e)Malusha (konkubine)
FarIgor av Kyiv
MorOlga av Kyiv[1]
BarnJaropolk I av Kiev[3][4]
Oleh Svjatoslavytsj
Vladimir I[5][6]
NasjonalitetKyivriket

Svjatoslavs rike, det området Kievriket kontrollerte når han ble kronet er markert med rødt, mens det området han erobret er markert med oransje. Bysants er markert med lilla mens de mindre Kazarfyrstedømmene er tegnet med blått.

Svjatoslav Igorevitsj (gammel øst-slavisk: С~тославъ (Свąтославъ) Игорєвичь (Sventoslavŭ Igorevitsjǐ), russisk: Святослав Игоревич, ukrainsk: Святослав Ігорович, bulgarsk: Светослав, gresk: Σφενδοσθλάβος (Sfendoslavos); født 942, død 972) var velikij knjaz i Kievriket, som ennå ble oppfattet som Garðarike. Fyrstebetegnelsen blir rådende etter at hans sønn konverterte til ortodoks kristendom og giftet seg med den romerske keiserens datter, kalt prototsarina, Sankt Anna Porfyrogenita. Velikij knjaz er en tittel som både semantisk og etymologisk er nærmere det norrøne konung, semantisk også høykonge, enn storfyrste eller storhertug, som de blir oversatt med i latinske kilder etter Sankt Valdemars konvertering og bortgang. Velikij knjaz Svjatoslav var sønn av Igor I av Kyiv og Olga, og ble kjent for sine energiske felttog mot øst og sør, som bidro til at to store østeuropeiske stater kollapset, Khazarriket og Det første bulgarske riket.

Svjatoslav undertrykket også volga-bulgarerne, alanerne, og forskjellige østslaviske stammer. Tidvis var han i allianse med petsjeneger og madjarer.

Svjatoslavs tiårige styre over Kievriket ble preget av rask ekspansjon inn i områdene rundt elven Volga, Den pontisk-kaspiske steppe og Balkan. Mot slutten av sitt korte liv hadde han skapt den største staten i datidens Europa, og han flyttet hovedstaden i riket fra Kyiv til Perejaslavets ved Donau i 969. I motsetning til moren som lot seg kristne, forble Svjatoslav med sine forfedres tro. Grunnet hans plutselige død på slagmarken ble ikke erobringene konsolidert til ett rike og uten en ordnet arverekkefølge ledet det til borgerkrig fram til hans sønn Garðarikets høykonge Valdemar (Storfyrst Sankt Vladimir) konsoliderer riket som først etter Valdemars død i AD1015 blir kjent som det kristne storfyrstedømmet i Kyiv som har blitt regnet som Russlands opprinnelse siden Tsarveldet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c ESBE / Svjatoslav Igorevitsj[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RBS / Svjatoslav Igorevitsj (velikij knjaz Kijevskij)[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Q20674989[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Q20674988[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ VE / Vladimir Svjatoj[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Vladimir Svyatoslavich[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]