Furublomstsnutebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Furublomstsnutebiller
Doydirhynchus austriacus
Doydirhynchus austriacus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cimberidinae
Des Gozis, 1882
Norsk(e) navn: furublomstsnutebiller[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Curculionoidea
Antall arter: 17, to i Norge
Habitat: terrestrisk, de fleste på hannkongler av bartrær
Utbredelse: holarktisk
Delgrupper:

Furublomstsnutebiller (Cimberidinae) er i dag en artsfattig gruppe av snutebiller. De er regnet som de mest primitive i snutebille-gruppen (Curculionoidea). Både larver og voksne lever av pollen, de aller fleste artene på hannkongler av bartrær. Det finnes to arter i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 5 mm), avlange biller, mørke på farge. Oversiden er kledt med fine, utstående hår. Hodet er trukket frem til en mer eller mindre lang snute som ofte er noe utvidet mot spissen. Antennene er 11-leddete, perlekjedeformede, litt tykkere mot spissen, ikke knebøyde. De sitter festet på snuten, i den ytterste halvdelen. Fasettøynene er temmelig store, runde og utstående. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, markert smalere enn dekkvingene, sett ovenfra avrundet firkantet. Dekkvingene er parallellsidige, med markerte «skuldre», kraftig punkterte, men uten tydelige punktrekker. Beina er middels lange, slanke, føttene er fire-leddete med det tredje leddet dypt delt i to fliker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Av de 22 slektene de nålevende nemonychidene deles inn i, lever alle bortsett fra to på hannkongler (hannblomster) av ulike slags nakenfrøete planter (hovedsakelig bartrær), der de spiser pollen. Artene i denne gruppen lever på furu-slekten (Pinus). Alle de nakenfrøete plantene er såkalt primitive plantegrupper som har eksistert lenge og det er sannsynlig at de mange fossile artene hadde et lignende levevis. De utvokste larvene kryper ut av hannkonglen, faller til bakken, graver seg ned og forvandler seg til en puppe. Puppestadiet kan vare opptil 2 år.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kuschel, G. 1983. Past and present of the relict family Nemonychidae (Coleoptera, Curculionoidea). Geo Journal 7: 499-504.
  • Legalov, A.A. (2017) Contribution to the knowledge of the family Nemonychidae (Coleoptera) with descriptions of new taxa. Ukrainian Journal of Ecology 7(2): 64–87. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Cimberis attelaboides: [2]. Nemonyx lepturoides: [3]