Hopp til innhold

Furuberget naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Furuberget naturreservat
LandNorge[1]
Ligger iHamar[2]
Areal299,8 dekar[3]
Opprettet9. juli 1993[2]
Kart
Furuberget naturreservat
60°48′54″N 11°01′20″Ø
Furuberget med kalkverket og Furnesfjorden i forgrunnen. Jessnes ligger utenfor til venstre i bildet, mens Furnesåsen kan sees i bakgrunnen.

Furuberget naturreservat er et naturreservat på 300 dekar som ligger i Hamar kommune og som grenser mot Mjøsa i vest og Ringsaker kommune mot nord. Området ble vernet den 9. juli 1993 på grunnlag av både vegetasjon og geologi. Furuberget er en kalksteinsformasjon av mellomordovicisk alder på rundt 450 millioner år, hvor den nordlige delen består av fjell i mjøskalk med et høyt kalkinnhold kalt Mjøsformasjonen med inntil 90 % CaO.

Berggrunnen er oppsprukket og drenerer dermed unna mye vann. Som følge av dette er det sparsomt med løsmasse på skogbunnen som igjen gir gode vekstvilkår for tørkebestandig furuskog av Oslofelttypen og kalkkrevende arter i bunnsjiktet. Kalkfuruskogen i Furuberget er en av Norges største sammenhengende og har derfor verneverdi. Utvinning av kalk forekommer i et åpent dagbrudd tett opptil reservasjonsgrensen. Dette dagbruddet er åstedet i Knut Faldbakkens krimroman Natthagen. Den sørlige delen av Furuberget ligger i en helling mot Hamar vest og Mjøsa, og består av mindre ren kalk og et større innslag av leirskifer. På grunn av den varierte jordkvaliteten finnes det derfor flere sjeldne plantearter i området.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Naturbase faktaark», besøkt 6. juni 2024[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Naturbase faktaark». Besøkt 6. juni 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]