Jessnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jessnes

Jessnes
60°49′59″N 10°59′20″Ø
Furuberget med kalkverket og Furnesfjorden i forgrunnen. Jessnes stasjon med tettbebyggelse ligger utenfor til venstre i bildet, mens Furnesåsen kan sees i bakgrunnen.

Jessnes i Ringsaker kommune er et område med jernbanestasjon ved Furnes mellom Hamar og Brumunddal. Jessnes ligger i skrånende terreng ned mot Furnesfjorden, som er en arm av Mjøsa.[1] Området er preget av gårdsdrift i bakkene og en blanding av fritidsbebyggelse og boliger i ei stripe langs stranda. Dovrebanen går parallelt med Jessnesstranda og det er krysningsspor ved Jessnes stasjon.

Fiskerhytta med sommerkafé og Galleri Vikerødegården tar imot gjester og publikum på Jessnes og er turmål for mange på sykkel- eller fottur. Furuberget danner et markant skille mellom Jessnes og Hamar tettsted. Kun jernbanen og en sti passerer rundt berget som stuper i Mjøsa. Stien som følger stranda fra Hamar til Jessnes er del av nasjonal sykkelrute 7 Arkivert 2. mai 2018 hos Wayback Machine., Eurovelo 3 og Mjøstråkk, som går rundt hele hele Mjøsa.[2] Etter Jessnes stasjon stiger den opp bakkene og følger Kongsvegen mot Brumunddal.

Kalkverket i Furuberget er siste industribedriften på Jessnes, men i området rundt stasjonen ligger rester av både mølle og potetmelfabrikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 17. oktober 2017. 
  2. ^ «Mjøstråkk». Stiftelsen Sykkelturisme. Arkivert fra originalen 17. oktober 2017. Besøkt 17. oktober 2017.