Fureflagellater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fureflagellater
Illustrasjon fra Kunstformen der Natur av Haeckel
Illustrasjon fra Kunstformen der Natur av Haeckel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dinophyceae
Pascher, 1914 em.
Norsk(e) navn: fureflagellater
Hører til: dinoflagellater,
Alveolata,
eukaryoter
Antall arter: (sjekk!)
Habitat: vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Fureflagellater (Dinophyceae) er en gruppe av mikroskopiske alger som lever i hav og innsjøer. Visse arter lever også i symbioseforhold f.eks. i koralldyr. Dinoflagellatene er en stor gruppe alger som fins i alle deler av verden, fra polene til tropiske farvann.

Kjennetegn for gruppen er at de har to flageller, den ene ligger i en fure som går rundt cellen den andre går bakover. Flagellene som ligger i furen får cellen til å snurre om sin egen akse mens flagellen som ligger bakover får den til å bevege seg framover. Cellene er asymmetriske og den karakteristiske måten å svømme på, at den skrur seg gjennom vannet, er gunstig pga det lave reynoldstallet (lav masse og hastighet).

Dinoflagellater vokser relativt sakte sammenlignet med mange andre algegrupper, men klarer å konkurrere under næringsfattige forhold. Derfor er denne gruppen vanligst om sommeren i norske farvann etter at termoklinen, dvs. den horisontale lagdelingen av vannmassen, har blitt bygget opp.

En rekke dinoflagellater er giftige, og gruppen står bak en rekke av de HAB (=harmful algal blooms) som blir rapportert rundt om i verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]